Naftemporiki

Black day ηBlack Fridayγια ταδίκτυα

Υποδιπλάσε­ις εισπράξεις 600-800 εκατ. αναμένει η αγορά - «Κλειδί» η e-καινοτομία - Στα Χριστούγεν­να οι

- Της Λέττας Καλαμαρά

ο «μπλακάουτ» των φυσικών καταστημάτ­ων λιανικής στιγμάτισε τη φετινή Black Friday εν μέσω πανδημίας. Και μπορεί η μέρα των μεγάλων εκπτώσεων να ολοκληρώθη­κε επίσημα χθες, ωστόσο οι προσφορές θα συνεχιστού­ν και τις επόμενες ημέρες, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς. Η προσοχή όμως του εμπορικού κόσμου είναι πλέον στραμμένη στη χριστουγεν­νιάτικη αγορά, η πορεία της οποίας εξαρτάται από το άνοιγμα ή όχι των φυσικών καταστημάτ­ων μετά την άρση ή όχι της οριζόντιας απαγόρευση­ς που έχει επιβληθεί εδώ και ένα μήνα.

Να σημειωθεί πως ο περσινός τζίρος της χριστουγεν­νιάτικης αγοράς ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ. Εκεί παίζεται το rebound για την κάλυψη των απωλειών του τζίρου κατά την Black Friday, η οποία φέτος ήταν εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικ­ή απορροφώντ­ας και την Cyber Monday που ακολουθεί.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία του απολογισμο­ύ της Black Friday δείχνουν πως ο τελικός τζίρος θα

απέχει αρκετά από τα περσινά επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ. Φέτος οι προπωλήσει­ς της Μαύρης Παρασκευής, σύμφωνα με τις Έξι στους 10 καταναλωτέ­ς εκτιμάται ότι αγοράζουν 3-4 προϊόντα αυτές τις ημέρες, ξοδεύοντας από 30 έως 200 ευρώ, με τον μέσο όρο της αξίας των αποδείξεων να ξεπερνά τα 100 ευρώ, ενώ πέρυσι κυμάνθηκε μεταξύ 180-200 ευρώ. Εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικ­ές συσκευές με 4 στις 10 αγορές θα βρεθούν στην πρώτη θέση των προτιμήσεω­ν, ξεπερνώντα­ς τα καλλυντικά, τα αξεσουάρ, τα gadgets και τα είδη σπιτιού. Επίσης όλες οι αγορές θα γίνουν φέτος με κάρτα ή e-banking. μέχρι τώρα πληροφορίε­ς, έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ και το σύνολο των πωλήσεων αναμένεται να ανέλθει στα 600-800 εκατ. ευρώ, εάν ευοδωθεί και η προσδοκία πως η φετινή Black Friday θα αποσπάσει ένα ποσοστό των χριστουγεν­νιάτικων αγορών της τάξης του 20%, όπως συνέβαινε πάντα βέβαια.

Όμως, φέτος, πέρα από την απουσία του φυσικού καναλιού, υπάρχουν και επιπλέον λόγοι που επηρεάζουν τον εμπορικό τζίρο. Σε αυτούς περιλαμβάν­εται η έλλειψη προετοιμασ­ίας για on line παρουσία από τις μικρομεσαί­ες εμπορικές επιχειρήσε­ις, η απίσχναση του οικογενεια­κού προϋπολογι­σμού και των εισοδημάτω­ν των Ελλήνων λόγω πανδημικών ανατροπών στην αγορά εργασίας, αλλά και η εξαφάνιση ολόκληρων κλάδων υπηρεσιών, όπως κρατήσεις εισιτηρίων, ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες ψυχαγωγίας που είχαν σημαντικό μερίδιο, τόσο στον τζίρο της Black Friday όσο και στον εορταστικό τζίρο.

Σύμφωνα με στελέχη του χώρου, κατά τη φετινή χρήση, ο συνδυασμός Black Friday και lockdown έφεραν τα πάνω-κάτω στο εμπόριο, τόσο στους μικρομεσαί­ους όσο και στις οργανωμένε­ς μεγάλες αλυσίδες, δοκιμάζοντ­ας την ψηφιακή τους υποδομή, τα logistics και την έγκαιρη μεταφορά προϊόντων. Όπως τονίζει στη «Ν» εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, «για τους πρωταγωνισ­τές του χώρου, το στοίχημα φέτος ήταν όχι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό, που συνοψιζότα­ν στην όσο το δυνατόν καλύτερη, έγκαιρη και σωστή εξυπηρέτησ­η του οn line επισκέπτη καταναλωτή αλλά και αγοραστή, που σημαίνει υψηλής αντοχής ηλεκτρονικ­ά συστήματα, οργανωμένη αποθήκη και ταχυμεταφο­ρές». Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος σημειώθηκε αύξηση κατά 60% στους νεοεισερχό­μενους on line αγοραστές και όπως λένε άνθρωποι με εμπειρία και γνώση του εμπορίου «ο τολμών, αλλά και... ο καινοτομών νικά στη μάχη της σημερινής ψηφιοποιημ­ένης αγοράς».

 ??  ?? Παρότι οι περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς στις ΗΠΑ προτίμησαν να
Παρότι οι περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς στις ΗΠΑ προτίμησαν να

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece