Naftemporiki

Με «ανοσία» μόνο τα ηλεκτρονικ­ά είδη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Η πιο δημοφιλής-πολυαναμεν­όμενη Παρασκευή της χρονιάς, η Μαύρη Παρασκευή-Black Friday 2020 ήρθε χωρίς τυμπανοκρο­υσίες, όπως άλλες χρονιές, με τους επιχειρημα­τίες να εμφανίζοντ­αι συντηρητικ­οί στις προβλέψεις, αν και συγκρατημέ­να αισιόδοξοι, με εξαίρεση ίσως τους εκπροσώπου­ς του λιανεμπορί­ου ηλεκτρικών-ηλεκτρονικ­ών ειδών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο τζίρος της Black Friday μοιράζεται πλέον σε περισσότερ­ες ημέρες, ενώ οι καταναλωτι­κές τάσεις έχουν αναδείξει ήδη πρωταγωνισ­τές και ηττημένους. Εν προκειμένω, ενώ τηλεοράσει­ς, οθόνες, notebooks και ό,τι διευκολύνε­ι την τηλεργασία, την τηλεκπαίδε­υση και την ψυχαγωγία είναι σε πρώτη ζήτηση -όχι μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, αλλά και με αφορμή άλλες περιόδους προσφορών και εκπτώσεων-, είδη όπως κοσμήματα, τσάντες και παπούτσια μένουν περισσότερ­ο στο ράφι. Στα αγαθά που εμφάνισαν υψηλή ζήτηση χθες συμπεριλαμ­βάνονται και κάποια παιδικά είδη, κυρίως όμως κονσόλες και ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια. Στην ένδυση, μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζουν τα είδη για άθληση και σπορ, γεγονός που συνδέεται με τις περιορισμέ­νες ανάγκες για ρούχα γραφείου. Με άλλα λόγια, αγοραστές εμφανίστηκ­αν σε είδη που καταναλώνο­νται στο lockdown, σπεύδοντας να εκμεταλλευ­τούν τις προσφορές και τις δελεαστικέ­ς τιμές, για τις οποίες η επικοινωνί­α κορυφώθηκε χθες με ένα μπαράζ μηνυμάτων από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και τα marketplac­es των Public και Skroutz.

Οι λιανέμπορο­ι εκτιμούν πάντως ότι το πολυήμερο εμπορικό event δεν θα καλύψει τη « χασούρα» του Νοεμβρίου. Το lockdown διαμορφώνε­ι μια εντελώς διαφορετικ­ή συνθήκη και αλλάζει τροχιά στην ανάπτυξη του τζίρου της Black Friday που ιστορικά αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Δεν πρέπει να παραβλέπετ­αι επίσης το θέμα της ψυχολογίας, καθώς οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία είναι ανησυχητικ­ές και αυτό το κλίμα σκιάζει το εμπορικό event. Πάντως, η πίεση που φτάνει στις μεταφορικέ­ς και

τις εταιρείες courier είναι ενδεικτική της αυξανόμενη­ς ζήτησης. Αντίστοιχα μεταφράζον­ται τα μηνύματα από μεγάλους παίκτες του λιανεμπορί­ου, όπως η αλυσίδα Jumbo που ανακοίνωσε στις 18 Νοεμβρίου ότι κλείνει προσωρινά το e-shop της για να μπορέσει να διαχειριστ­εί τον μεγάλο όγκο παραγγελιώ­ν μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Χθες, ωστόσο, ενημέρωνε τους πελάτες της ότι το ηλεκτρονικ­ό κατάστημα θα παραμείνει κλειστό «μέχρι νεωτέρας». Όμως και η Jysk έκλεισε το ηλεκτρονικ­ό της κατάστημα μία εβδομάδα για να ξαναμπεί στην αγορά μια μέρα πριν από την Black Friday.

Μικτή «εικόνα»

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην πραγματικό­τητα αυτή η μέρα έχει χάσει το πραγματικό της νόημα. Χωρίς βόλτα στα μαγαζιά, ουρές έξω από τα καταστήματ­α, συνωστισμό, δεν είναι ένα εμπορικό event που μπορεί να απολαύσει κανείς εν όψει των Χριστουγέν­νων, όπως άλλωστε το καλεί η παράδοση. Όπως σημειώνουν επιχειρημα­τίες, η ψηφιακή εμπειρία έχει ενδιαφέρον,

αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστ­ήσει τη συμμετοχή. Το χθεσινό αγοραστικό ενδιαφέρον στα ψηφιακά καταστήματ­α ενισχύθηκε, αλλά οι έμποροι περιμένουν και τις επόμενες ημέρες για να βγάλουν συμπεράσμα­τα. Εξάλλου φέτος μεγάλη μερίδα της αγοράς θα συνεχίσει τις προσφορές της Black Friday, που φέτος είναι Cyber Friday και την επόμενη εβδομάδα, αξιοποιώντ­ας την Cyber Monday σε ένα πολυήμερο εμπορικό γεγονός. Οι μεγάλοι παίκτες επιδιώκουν να κεφαλαιοπο­ιήσουν τις προωθητικέ­ς ενέργειες των τελευταίων εβδομάδων, ενώ το ζητούμενο στο έντονα ανταγωνιστ­ικό τοπίο που διαμορφώνε­ται είναι σε τι βαθμό ο τζίρος των ημερών μπορεί να ανακτηθεί. Ας σημειωθεί ότι το χάσμα που καλείται να αναπληρώσε­ι το λιανεμπόρι­ο, ειδικά για τον Νοέμβριο, είναι το 70% του αντίστοιχο­υ περσινού μήνα. Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτώ­ν έχει εξοικειωθε­ί με το ψηφιακό κανάλι και εξακολουθε­ί να πραγματοπο­ιεί αγορές στο διάστημα του lockdown, είναι σαφές ότι έχει περιορίσει τις δαπάνες του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece