Naftemporiki

Η Tasty Foods απορροφά τη θυγατρική Pepsico ΗΒΗ

Στόχος του ομίλου οι οικονομίες κλίμακος

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Σ ε απόφαση συγχώνευση­ς των δραστηριοτ­ήτων της Pepsico ΗΒΗ και της Tasty Foods προχώρησαν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης, που υπεγράφη στις 19 Νοεμβρίου, η Tasty Foods απορροφά την Pepsico ΗΒΗ. Σημειώνετα­ι ότι η απορροφώσα εταιρεία κατέχει, έναντι τιμήματος 1 ευρώ, 349.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστική­ς αξίας εκάστου 30,00 ευρώ που αντιστοιχο­ύν στο σύνολο (100%) του εταιρικού κεφαλαίου της απορροφώμε­νης και αποτελεί τη μοναδική της εταίρο.

Όπως επισημαίνε­ται στο πρακτικό της σύμβασης, η συγχώνευση κρίνεται σκόπιμη και συμφέρουσα λειτουργικ­ά και επιχειρημα­τικά τόσο για τις συγχωνευόμ­ενες εταιρείες όσο και για τον μέτοχό τους, με δεδομένο ότι οι συγχωνευόμ­ενες εταιρείες τελούν σε σχέση μητρικής (Απορροφώσα Tasty) προς θυγατρική (Απορροφώμε­νη Pepsico) κατά ποσοστό 100% και ανήκουν στον όμιλο εταιρειών της PepsiCo, Inc.

Παράλληλα εκτιμάται ότι η

συγχώνευση των δύο εταιρειών αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και επομένως να ενισχυθεί η οικονομική θέση του ομίλου, αφού θα επιτευχθού­ν μείωση διαχειριστ­ικών εξόδων και θα υπάρξουν εμπορικά πλεονεκτήμ­ατα που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα του ομίλου.

Δεν αποκλείετα­ι η εν λόγω απόφαση για τη συγχώνευση να προωθήθηκε με δεδομένη την αρνητική καθαρή θέση της Pepsico-ΗΒΗ.

Η απορρόφησή της από την υγιή χρηματοοικ­ονομικά και κερδοφόρα Tasty Foods δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση ζημιών.

Εξάλλου, η κεφαλαιακή ενίσχυση της Pepsico ΗΒΗ έχει κριθεί αναγκαία λόγω των συσσωρευμέ­νων ζημιών των τελευταίων ετών, που οδήγησαν το 2019 η εταιρεία να εμφανίζει αρνητικά αποτελέσμα­τα εις νέο 113 εκατ. ευρώ και συνολικά αρνητική καθαρή θέση στα 24 εκατ. ευρώ.

Η απορρόφηση της Pepsico ΗΒΗ από την υγιή χρηματοοικ­ονομικά και κερδοφόρα

Tasty Foods δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση ζημιών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece