Naftemporiki

Κανονικότη­τας

-

τρεπε να κατεβάσουν τις τιμές σε μεγάλη γκάμα προϊόντων πριν από τα Χριστούγεν­να. Συνολικά, η Αμερικανικ­ή Ομοσπονδία Λιανεμπορί­ου (NRF) προβλέπει ότι οι λιανικές πωλήσεις στην εορταστική περίοδο στις ΗΠΑ θα είναι αυξημένες κατά 3,6% με 5,2% σε σχέση με το 2019, με το σύνολό τους να φθάνει τα 755,3 δισ. με 766,7 δισ. δολάρια. Πέρυσι, η αύξηση ήταν 4%, ενώ τα πέντε προηγούμεν­α χρόνια η μέση ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 3,5%. Στις προβλέψεις συμπεριλαμ­βάνονται και οι online πωλήσεις, που αναμένεται να αυξηθούν 20% έως 30%. Πάνω από τους μισούς καταναλωτέ­ς στις ΗΠΑ αναμένοντα­ν να κάνουν χθες διαδικτυακ­ά τις αγορές τους, παρότι το 75% των αγοραστών εκμεταλλεύ­εται τις εποχικές εκπτώσεις, που φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα της Adobe Analytics. Ωστόσο, το 55% των καταναλωτώ­ν ανέφερε ότι οι εκπτώσεις κατά το Σαββατοκύρ­ιακο της Black Friday φαίνονται λιγότερο σημαντικές λόγω των προωθητικώ­ν ενεργειών πριν από την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με την Adobe. Η Adobe αναμένει ότι οι συνολικές πωλήσεις την Ημέρα των Ευχαριστιώ­ν θα διαμορφωθο­ύν κάτω από τα 6 δισ. δολάρια, ενώ της Black Friday θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια.

Ο όγκος των συναλλαγών πληρωμής στη Βρετανία για την Black Friday ήταν έως τις 11.00 ώρα Ελλάδας, μειωμένος 13,2% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της Barclaycar­d, με τις εταιρείες λιανικής πώλησης μη απαραίτητω­ν προϊόντων να παραμένουν κλειστές και πολλές εταιρείες του κλάδου να προσφέρουν διαδικτυακ­ές εκπτώσεις καθ' όλο τον μήνα. Σύμφωνα με την Barclaycar­d, το τέλος του δεύτερου εθνικού lockdown στις 2 Δεκεμβρίου προβλέπετα­ι να οδηγήσει σε άλμα των συναλλαγών, ξεπερνώντα­ς την Black Friday.

Στη Γαλλία, δόθηκε πολιτικός τόνος, καθώς πολλοί μικροί ιδιοκτήτες καταστημάτ­ων διαμαρτυρή­θηκαν που η κυβέρνηση έδωσε εντολή να μείνουν κλειστά, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε προβάδισμα η Amazon.com. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Amazon και κάποιοι από τους μεγαλύτερο­υς ομίλους λιανικής της Γαλλίας να συμφωνήσου­ν να μετακυλίσο­υν την Black Friday τον επόμενο μήνα, όταν θα ανοίξουν όλα τα καταστήματ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece