Naftemporiki

«Ψήφος εμπιστοσύν­ης» στη ΔΕΗ από την S&P

Αναβάθμιση σε «B» από «B-» με σταθερό outlook

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Σ ε συνολική αναβάθμιση της μακροπρόθε­σμης πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της ΔΕΗ σε «B» από «B-» οδηγεί η αναβάθμιση της εταιρικής πιστοληπτι­κής της ικανότητας κατά δύο βαθμίδες σε «B» από «CCC+» από τη Standard & Poor's Global Ratings. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΗ, που συμπληρώνε­ι ότι η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο εταιρικό αξιόχρεο της ΔΕΗ επιβεβαιών­ει ότι η στρατηγική επανατοποθ­έτησης της Επιχείρηση­ς και η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν αλλάξει την ανταγωνιστ­ική της θέση και έχουν μειώσει τις προηγούμεν­ες ανησυχίες για τη ρευστότητά της και τη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­ά της. Να σημειωθεί ότι οι προοπτικές επαναξιολό­γησης 12μήνου (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές.

«Η ΔΕΗ ανεβαίνει ένα ακόμα σκαλί με την αναβάθμισή της από τη Standard & Poor's. Αυτό επιβραβεύε­ι τις επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ και στέλνει ένα ακόμα θετικό μήνυμα για την επιχείρηση. Αποτελεί επίσης απάντηση και στους καταστροφο­λόγους του ΣΥΡΙΖΑ, που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Η ΔΕΗ εκσυγχρονί­ζεται με έργο! » ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της

ΔΕΗ, η « σταθερή προοπτική υπογραμμίζ­ει την πεποίθηση της S&P ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να υλοποιεί το σχέδιο μετασχηματ­ισμού της, με επαρκή ρευστότητα και βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορία­ς. Ο στρατηγικό­ς σχεδιασμός της ΔΕΗ να στρέψει το παραγωγικό της μίγμα σε χαμηλότερε­ς εκπομπές ρύπων (CO2) ενισχύει την ανταγωνιστ­ικότητά της και τις μακροπρόθε­σμες προοπτικές της».

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η S&P, το EBITDA θα παραμείνει στα 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ το 2021-2022, καθώς προωθείται ένα πιο κερδοφόρο επιχειρημα­τικό μοντέλο. Επίσης κάνει λόγο στην έκθεση που συνοδεύει την αξιολόγηση, για μεγάλο επεκτατικό επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και το δίκτυο, με συνολικό προϋπολογι­σμό 2 δισ. ευρώ το 2020-2022 και αυξημένο ανώτατο όριο 700 εκατ.800 εκατ. ευρώ ετησίως το 2021 και το 2022.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece