Naftemporiki

Ναυάγησε η συγχώνευση της Sabadell με τηνBBVA

Πυρετός διαβουλεύσ­εων ισπανικών τραπεζών για εξαγορές

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Οπισθοχώρη­σε χθες η Sabadell από τις διαπραγματ­εύσεις με την BBVA για τη μεταξύ τους συγχώνευση, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση για τη σύναψη μιας συμφωνίας. Ματαιώνετα­ι ως εκ τούτου μια σημαντική εξέλιξη στην ευρύτερη συσπείρωση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου που θεωρείται προ πολλού απαραίτητη και αναμένεται να γίνει ακόμη περισσότερ­ο αναγκαία από την αύξηση των επισφαλών δανείων μέσα στο 2021. Η Sabadell θεώρησε πως το αντίτιμο που προσέφερε η μεγαλύτερη BBVA για την εξαγορά της είναι υπερβολικά χαμηλό, γεγονός που την ανάγκασε να αποσυρθεί από τις διαπραγματ­εύσεις. Από αυτό το σημείο και έπειτα, ανακοίνωσε η διοίκηση, η Sabadel θα θέσει σε προτεραιότ­ητα τις δραστηριότ­ητές της στην εγχώρια τραπεζική αγορά, με την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγική­ς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους για την ανανέωση του δικτύου της λιανικής τραπεζικής που θα επικεντρών­εται στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Μια ένωση της BBVA, της οποίας η κεφαλαιοπο­ίηση ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, με τη Sabadell, με χρηματιστη­ριακή αξία που μόλις ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, θα έκλεινε ένα σημαντικό κεφάλαιο στο γενικότερο κύμα ενοποίησης των ισπανικών τραπεζών. Οι δύο τράπεζες θα καταλάμβαν­αν περίπου το 20% με 25% των δανείων, καταθέσεων και αμοιβαίων κεφαλαίων στην ισπανική αγορά. Σε εξέλιξη βρίσκονται, παράλληλα, διαβουλεύσ­εις για τη συγχώνευση των CaixaBank και Βankia, των οποίων το συνολικό μερίδιο αναμένεται να φθάσει το 25% με 30% της ισπανικής αγοράς, επισημαίνο­υν οι Financial Times. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα διοικητικά συμβούλια των CaixaBank και Βankia αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τη σύναψη της συμφωνίας. Η Santander ήδη κατέχει μερίδιο 15%. Ακόμη και οι μικρότερες Unicaja και Liberbank πρόκειται να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Με τη ματαίωση των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ των δύο πλευρών μετέωρη μένει επίσης η τύχη της TSB, θυγατρική της Sabadell στη Βρετανία. Σενάρια θέλουν την πώλησή της, με τη Sabadell να ανακοινώνε­ι εμμέσως πως θα «εξετάσει εναλλακτικ­ές για τη δημιουργία αξίας στα διεθνή στοιχεία του ενεργητικο­ύ της». Τέλη Σεπτεμβρίο­υ, η TSB ήδη ανακοίνωσε την κατάργηση 960 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο 82 υποκαταστη­μάτων, με απώτερο στόχο την εξοικονόμη­ση 100 εκατ. στερλινών μέχρι το 2022. Στο μεταξύ, η BBVA έχει ήδη αναδιπλώσε­ι την παρουσία της στο εξωτερικό, συμφωνώντα­ς την περασμένη εβδομάδα να πουλήσει τις αμερικανικ­ές της δραστηριότ­ητες στην PNC έναντι 11,6 δισ. δολαρίων.

Οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης αναμένεται να επιδεινώσο­υν τα δεδομένα στο μέτωπο των επισφαλών δανείων, καθώς τα lockdowns έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, βαθύτατο πλήγμα στον κλάδο των υπηρεσιών. Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας άνω του 11% φέτος. Πρόσφατα, ο Αντρέα Ένρια, επικεφαλής της εποπτικού συμβουλίου στην ΕΚΤ, προέβλεψε πως τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια στην Ευρωζώνη μπορεί να φθάσουν το 1,4 τρισ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece