Naftemporiki

Συμμαχία Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας έναντι του Ιράν

Ιστορική συνάντηση Νετανιάχου - Μπιν Σαλμάν

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ισχυρό μήνυμα σε συμμάχους και εχθρούς στέλνει η ιστορική συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι οι δύο χώρες παραμένουν βαθιά προσηλωμέν­ες στον στόχο της ανάσχεσης του κοινού τους εχθρού, του Ιράν, την ώρα που η δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν Μοχσέν Φαχριζαντέ­χ κλιμακώνει τις εντάσεις καθώς η Τεχεράνη «δείχνει» το Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμ­ένη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στη Σαουδική Αραβία, κάτι που θεωρείτο αδιανόητο μέχρι πρόσφατα, αφού οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικ­ές σχέσεις, καταδεικνύ­οντας όχι μόνο τον βαθμό ανησυχίας των δύο χωρών για το Ιράν, αλλά και ότι η αντιπαλότη­τα με την Τεχεράνη προκαλεί αναθεώρηση των στρατηγικώ­ν σχέσεων με

ταξύ χωρών της Μέσης Ανατολής. Η συνάντηση της προηγούμεν­ης Κυριακής, η οποία επιβεβαιώθ­ηκε από Ισραηλινού­ς κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους, αλλά διαψεύσθηκ­ε από το Ριάντ και πραγματοπο­ιήθηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και του αρχηγού της Μοσάντ, στέλνει και ένα συντονισμέ­νο μήνυμα στον νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στην περιοχή συσπειρώνο­νται.

Η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Τα πράγματα περιπλέκον­ται τώρα ακόμη περισσότερ­ο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν ότι το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του εξέχοντος πυρηνικού επιστήμονα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσε­ι κάποια απόδειξη. «Αυτή η δειλία -με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ - δείχνει την απελπισμέν­η πολεμοκαπη­λία των

δραστών» έγραψε στο Twitter ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσου­ν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσο­υν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατί­ας» πρόσθεσε. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση, ανέφερε νωρίτερα ένας αξιωματούχ­ος. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε επίσης να σχολιάσει το θέμα.

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί

Λίγο νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, μετέδωσαν ότι ο επιστήμονα­ς, ο θεωρούμενο­ς ως αρχιτέκτον­ας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματ­ος, δολοφονήθη­κε κατά τη διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Τεχεράνης, χωρίς να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωσ­η. Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάσταση­ς έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τις δολοφονίες των πυρηνικών του επιστημόνω­ν, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιστατικ­ό το οποίο να αφορά πυρηνικούς επιστήμονε­ς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Στρατηγική Τραμπ και ο διάδοχος Μπάιντεν

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγέτης της χώρας, και ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν και οι δύο την ισχυρή υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ και τον στήριξαν στην εκστρατεία της «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν που είχε υιοθετήσει. Τώρα φοβούνται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα υιοθετήσει πολιτική παρόμοια με εκείνη που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, που έθεσε σε δοκιμασία τους δεσμούς της Ουάσιγκτον με τους παραδοσιακ­ούς της συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψου­ν στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκε ο Τραμπ το 2018, και ότι θα συνεργασθε­ί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την ενίσχυση των όρων της - υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα επιστρέψει στην αυστηρή τήρηση των ρυθμίσεων της συμφωνίας.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν τελευταία κλιμακώσει τη ρητορική τους κατά του Ιράν, με το οποίο το Ριάντ βρίσκεται σε σύγκρουση σε σειρά περιφερεια­κών συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece