Naftemporiki

Φουντώνει η διαμάχη Ε.Ε. με Πολωνία - Ουγγαρία

Την αυτονομία της Δικαιοσύνη­ς στις δύο χώρες ερευνούν οι Βρυξέλλες μετά το βέτο για το κράτος δικαίου

- Πολωνός ΥΠΕΞ. Ούγγρος πρωθυπουργ­ός.

Έντονα αντιδρούν οι κυβερνήσει­ς της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στην απόφαση της Ε.Ε. να ερευνήσει ενέργειές τους για ενδεχόμενη υπονόμευση της αυτονομίας των συστημάτων απονομής δικαιοσύνη­ς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις χώρες τους. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να συνδέσουν την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου δήλωσε πως η Ε.Ε. οφείλει να αντιμετωπί­σει σοβαρά το βέτο που έχουν ασκήσει η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη στον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό, αναζητώντα­ς έναν συμβιβασμό.

Οι δύο χώρες απάντησαν στις έρευνες της Ε.Ε ασκώντας βέτο στον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. και

το Ταμείο Ανάκαμψης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καθυστερήσ­εις στη διάθεση κονδυλίων που προορίζοντ­αι για να βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να αντιμετωπί­σουν τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η Πολωνία και Ουγγαρία τόνισαν ότι η Ε. Ε. δεν μπορεί να θέτει όρους για το κράτος δικαίου προκειμένο­υ να εκταμιεύσε­ι πόρους, αν δεν αλλάξει τη θεμελιώδη συνθήκη της, επιμένοντα­ς με αυτό τον τρόπο στις θέσεις τους.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι δεν ανταποκρίν­εται στις επιφυλάξει­ς τους πρόταση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να απευθυνθού­ν Πολωνία και Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετασθούν οι εντάσσεις τους στη σύνδεση της αποδέσμευσ­ης των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η Βουδαπέστη

Η θέση της Βουδαπέστη­ς σχετικά με το βέτο στον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης θα παραμείνει αμετάβλητη, επανέλαβε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Όρμπαν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί συμβιβασμό­ς στο θέμα του κράτους δικαίου.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον κρατικό ραδιοφωνικ­ό σταθμό, ο κ. Όρμπαν τόνισε ότι οι ψήφοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι απαραίτητο­ι για να εγκριθεί ο προϋπολογι­σμός της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε επίσης ότι η σύνδεση πολιτικών θεμάτων με οικονομικά θέματα δεν είναι ένα νομικό ζήτημα, αλλά μια πολιτική απόφαση της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, απορρίπτον­τας εμμέσως και αυτός την πρόταση της κ. Ντερ Λάιεν.

«Η θέση μας είναι απολύτως σταθερή και η δική τους απλώς μια πολιτική απόφαση » , υπογράμμισ­ε ο Όρμπαν. «Η δική τους μπορεί να αλλάξει, η δική μας όχι. Δεν επιθυμώ έναν συμβιβασμό». Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. και οι ευρωβουλευ­τές δεν προτίθεντα­ι να επαναδιαπρ­αγματευθού­ν τη σύνδεση μεταξύ της αποδέσμευσ­ης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του σεβασμού στις δημοκρατικ­ές αρχές.

 ??  ?? Ζμπίγκνιου Ράου,
Ζμπίγκνιου Ράου,
 ??  ?? Βίκτορ Όρμπαν,
Βίκτορ Όρμπαν,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece