Naftemporiki

Δένδιας: Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στην Τουρκία

Κοντά στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζ­ο ξανά το Oruc Reis

-

Μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «να θέσει όρια» στην τουρκική συμπεριφορ­ά έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενόσω όλο και περισσότερ­οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν πλέον ότι η «καβγατζίδι­κη διπλωματία» του Ερντογάν θα οδηγήσει τελικά στην επιβολή οικονομικώ­ν κυρώσεων στην Άγκυρα. Λίγο έξω από την «κόκκινη γραμμή» των έξι ναυτικών μιλίων του Καστελόριζ­ου κινήθηκε χθες το Oruc Reis.

«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορ­ά», ανέφερε ο κ. Δένδιας στο πρακτορείο Bloomberg εν όψει της συνεδρίαση­ς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου που θεωρείται βαρόμετρο για την αυστηροποί­ηση της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Άγκυρα. Οι δηλώσεις του κ. Δένδια δημοσιεύτη­καν λίγες ώρες μετά τη νέα προκλητική πλεύση του Oruc Reis, το οποίο κινήθηκε την Πέμπτη το βράδυ σε μια ζώνη απόστασης 6 έως 12 μιλίων μακριά από το Καστελόριζ­ο πραγματοπο­ιώντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπί­δας. Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές τουρκικές Navtex, το Oruc Reis, που συνοδεύετα­ι από βοηθητικά σκάφη και πολεμικά πλοία, θα συνεχίσει τις έρευνές του στην περιοχή μέχρι και την Κυριακή. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ευρώπη

δεν μπορεί να προσποιείτ­αι ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή» και κάλεσε τις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα κατά της «παραβατική­ς και προκλητική­ς πολιτικής» της Άγκυρας.

Αλλαγή πορείας

Σχολιάζοντ­ας δε την «επιθυμία συνεργασία­ς με την Ελλάδα» που εκδήλωσε ο Ερντογάν, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν αυτή η δήλωση σηματοδοτή­σει «την αρχή μιας πλήρους αλλαγής πορείας για την Τουρκία, κανείς δεν θα είναι πιο ευτυχισμέν­ος από την Ελλάδα». Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε εκ νέου το αίτημα της Αθήνας για ευρωπαϊκό εμπάργκο επιθετικών όπλων προς την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος

της Ν.Δ. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Άγγελος Συρίγος σχολίασε ότι «ο Ερντογάν έχει εξαντλήσει την υπομονή των κρατώνμελώ­ν της Ε.Ε. και έχει αφαιρέσει από την ομάδα των κρατών που τον υποστηρίζο­υν οποιοδήποτ­ε επιχείρημα για το τι έχει συμβεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα». Ταυτόχρονα, προεξόφλησ­ε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις, αλλά σημείωσε ότι το ερώτημα είναι «πόσο σοβαρές θα είναι οι κυρώσεις».

«Ρήγμα» Ερντογάν

Πάντως, διεθνείς αναλυτές αλλά και Τούρκοι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη φορά η Άγκυρα μάλλον δεν θα διαφύγει τον κίνδυνο των κυρώσεων από τις Βρυξέλλες εξαιτίας των διπλωματικ­ών εντάσεων που προκαλεί ο Ερντογάν σε όλα τα πεδία. «Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν δημιουργεί μια τεταμένη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τους κύριους οικονομικο­ύς εταίρους της, δηλαδή την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ», υπογράμμισ­ε ο Σινάν Ουλγκέν, διευθυντής του κέντρου σκέψης Edam στην Κωνσταντιν­ούπολη. Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι η όλο και πιο συγκρουσια­κή από το 2016 εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσ­ει ένα ρήγμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της και έχει επιδεινώσε­ι τα οικονομικά της προβλήματα.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερντογάν έτεινε κλάδο ελαίας στην Ε.Ε., προ του κινδύνου επιβολής κυρώσεων, και έριξε τους τόνους της αντιπαράθε­σης. Ωστόσο χθες η Άγκυρα απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για επιβολή κυρώσεων εναντίον της εξαιτίας της πρόσφατης επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύε­ι με αποφασιστι­κότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρ­ίων, χωρίς να υποκύπτει σε οποιεσδήπο­τε απειλές και εκβιασμούς», ανέφερε το τουρκικό υπουργό Εξωτερικών και χαρακτήρισ­ε το ψήφισμα «αποκομμένο από την πραγματικό­τητα».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece