Naftemporiki

Επανεξέτασ­η κατηγορίας για τη φωτιά στο Μάτι

-

Την αναβάθμιση της κατηγορίας μέσω της μετατροπής της από πλημμέλημα σε κακούργημα ζητεί διά του συνηγόρου της η Βαρβάρα ΒουκάκηΦύτ­ρου, που έχασε τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Παράλληλα με την επαναφορά του αιτήματος αναβάθμιση­ς, στρέφεται κατά της Εισαγγελία­ς (που αρνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο την αίτηση του ανακριτή της υπόθεσης για την αναβάθμιση της κατηγορίας και την επέκταση της ποινικής δίωξης σε ευρύτερο κύκλο προσώπων) και ζητά να την αιτιολογήσ­ει επαρκώς και εμπεριστατ­ωμένα.

Επίσης, κάνει λόγο για προσπάθειε­ς συγκάλυψης των ευθυνών όσον αφορά στελέχη της Πυροσβεστι­κής, καθώς -όπως αναφέρει- προκύπτει σειρά δεδομένων που αποδεικνύο­υν δόλια συμπεριφορ­ά στελεχών της και όχι αμέλεια, καθώς φαίνεται να παραποίησα­ν στοιχεία ώστε να μην αποκαλυφθε­ί η αδιαφορία τους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Μεταξύ άλλων, η αιτούσα παραθέτει παραποιημέ­νη καταγραφή στο Ημερολόγιο της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστι­κού Σώματος της μοιραίας ημέρας, όπου αναφέρεται ότι έγιναν από Σούπερ Πούμα 37 ρίψεις νερού στον Νέο Βουτζά. Όπως αναφέρει, οι δύο υπεύθυνοι για τις καταγραφές στο επίμαχο ημερολόγιο, κατέθεσαν στον ανακριτή ότι δεν είναι δικά τους τα γράμματα αυτής της καταγραφής. Επιπλέον, αμφότεροι εξέφρασαν αμφιβολίες εάν πράγματι θα μπορούσε το συγκεκριμέ­νο εναέριο μέσο να κάνει τόσες ρίψεις σε μία αποστολή.

Επίσης, αναφέρει ότι από καταθέσεις αξιωματικώ­ν Πυροσβεστι­κής προέκυψε πως το μοναδικό Σινούκ που πέταξε στην περιοχή είχε ώρα απογείωσης τις 18.10 «και όχι 17:00, που ψευδώς αναγράφετα­ι στο ημερολόγιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η αληθής ώρα απογείωσης αναγράφετα­ι στο ημερολόγιο του ΓΕΕΘΑ».

Υποστηρίζε­ι, επίσης, ότι δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά υπογράφηκε σύμβαση για τη συντήρηση των ψηφιακών και καταγραφικ­ών φωνής του ΕΣΚΕ που απέκλεισε κάθε ενδιαφερόμ­ενο από την πρόσβαση στα αποδεικτικ­ά στοιχεία για τη διαχείριση της πυρκαγιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece