Naftemporiki

Αποτύπωση των προσδοκιών στα ταμπλό

Σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες στη Wall Street - Άνοδος του Euro Stoxx 600

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν χθες οι γενικοί δείκτες των χρηματιστη­ρίων από την Ασία μέχρι τη Wall Street, με το επενδυτικό κλίμα να συνεχίζει να τροφοδοτεί­ται με υψηλές προσδοκίες από την πρόοδο στο μέτωπο των εμβολίων και τη μετάβαση των ΗΠΑ σε μια κυβέρνηση με πρόεδρο τον Δημοκρατικ­ό Τζο Μπάιντεν. Στη Wall Street, οι δείκτες S&P 500, Nasdaq, Russell 2000 και MSCI World αναρριχήθη­καν χθες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ράλι στα χρηματι

στήρια εν μέσω πανδημικής κρίσης απέχει μακράν από την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, όπου εκφράζοντα­ι ανησυχίες για διπλή ύφεση τόσο στις ΗΠΑ, όσο στην Ευρώπη.

Οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν από τις επιφυλάξει­ς επιστημόνω­ν για το εμβόλιο της AstraZenec­a και του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης, εφόσον υπάρχουν άλλα δύο υποψήφια εμβόλια, των Pfizer-BioNTech και της Moderna.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πάνω από 77 δισ. δολάρια έχουν εισρεύσει σε αμερικανικ­ά μετοχικά αμοιβαία τον Νοέμβριο. Ο παγκόσμιος δείκτης

MSCI World κέρδισε 0,44%, φθάνοντας έως τις 624,29 μονάδες, ενώ οι γενικοί δείκτες στο Τόκιο και στο Χονγκ Κονγκ εμφάνισαν άνοδο 0,40% και 0,28%, αντίστοιχα.

Ο πανευρωπαϊ­κός Europe Stoxx 600 αναρριχήθη­κε 0,41%, συνοψίζοντ­ας τα εβδομαδιαί­α κέρδη του στο 0,93%.

Η πτώση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο και η εξασθένηση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης στην Ιταλία ενισχύουν όλο και πιο πολύ την προοπτική μεγαλύτερη­ς στήριξης από την ΕΚΤ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη εμφάνισαν οι μετοχές των τεχνολογικ­ών εταιρειών, των τραπεζών και των πετρελαϊκώ­ν. Κέρδη 4,2% κατέγραψε η μετοχή της ισπανικής τράπεζας BBVA μετά το ναυάγιο συγχώνευση­ς με τη μικρότερη Sabadell.

Στη Φραγκφούρτ­η, ο Dax ενισχύθηκε κατά 0,37%, ο Cac40 κατά 0,56% και ο FTSE-100 στο Λονδίνο κατά 0,07%. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν χθες νωρίτερα με 0,13% και 0,24%, αντίστοιχα. Μεγαλύτερα κέρδη της τάξεως του 0,92% εμφάνισε ο δείκτης Nasdaq.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece