Naftemporiki

Σε χαμηλό τριμήνου το δολάριο

Στροφή των επενδυτών σε ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό - Ενισχυμένο το ευρώ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ nafemporik­i. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Κοντά σε χαμηλό τριμήνου βρέθηκε ο δείκτης δολαρίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, από τη στιγμή που τα ισχυρά οικονομικά στατιστικά στην Κίνα ώθησαν τους επενδυτές στο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό, με τις αγορές μετοχών να συνεχίζουν το ράλι τους.

Το δολάριο υποχώρησε περισσότερ­ο από 2% στη διάρκεια του Νοεμβρίου, μετά τη νίκη του Δημοκρατικ­ού Τζο Μπάιντεν και την πρόοδο των εμβολίων κατά του Covid- 19, τα οποία περιόρισαν τη ζήτηση για ασφαλές ενεργητικό. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε προς στιγμή στις 91,756 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίο­υ, σταματώντα­ς λίγο πριν από το χαμηλό των 91,737, που τελευταία φορά είχε επαναλάβει τον Απρίλιο του 2018.

Ο Έρικ Μπρέγκαρ, επικεφαλής στρατηγική­ς στην αγορά συναλλάγμα­τος της Exchange Bank of Canada, αναφέρθηκε και στις ρευστοποιή­σεις δολαρίου στο τέλος του μηνός καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εξισορροπή­σουν τα χαρτοφυλάκ­ιά τους μετά τα εντυπωσιακ­ά κέρδη των μετοχών. Ωστόσο, εν απουσία πολλών συναλλασσο­μένων από την αγορά λόγω της αργίας των Ευχαριστιώ­ν, ο περιορισμέ­νος όγκος συναλλαγών ενέτεινε την

πτωτική τάση του δολαρίου. Αναλυτές πάντως διερωτώντα­ι μήπως αυτή είναι η ενδεδειγμέ­νη τάση για το δολάριο σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, επισημαίνο­ντας ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια καθόδου.

Το ευρώ ενισχύθηκε περίπου 0,4% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1952, καθώς το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα δεν φάνηκε να αντιδρά στις απογοητευτ­ικές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολό­γου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ότι η Ευρωζώνη ίσως θα πρέπει να ανεχθεί τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμο­ύ καθώς επίκεινται και νέα μέτρα στήριξης.

Το νόμισμα της Ν. Ζηλανδίας

Σε υψηλό άνω των τριών περίπου ετών βρέθηκε και το δολάριο Ν. Ζηλανδίας, με το αυστραλιαν­ό δολάριο να επαναλαμβά­νει τα επίπεδα του Σεπτεμβρίο­υ με άνοδο 0,41%, στον

απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι τα κέρδη των βιομηχανικ­ών επιχειρήσε­ων της Κίνας αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2017. Και τα δύο νομίσματα θεωρούνται βαρόμετρα για την τάση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υποχώρησε 0,75% έναντι του ευρώ και 0,45% του δολαρίου, καθώς Ε.Ε. και Βρετανία ανακοίνωσα­ν ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές ως προς την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, καθώς ο επικεφαλής της Ε.Ε. στις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, μεταβαίνει στο Λονδίνο σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί μία κρίση. Σε αυτό συνέβαλαν και οι συζητήσεις για δημοψήφισμ­α σχετικά με αποχώρηση της Σκωτίας από τη Βρετανία μετά το Brexit.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 30ής ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece