Naftemporiki

Στα χαμηλά οι ευρωαποδόσ­εις

Σταθεροποί­ηση στους τίτλους του πυρήνα και του Νότου

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Ηπροσμονή περαιτέρω μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ κράτησε χαμηλά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ και στη χθεσινή συνεδρίαση, με την απόδοση του πορτογαλικ­ού 10ετούς μία ανάσα από το μηδέν.

Η ΕΚΤ σηματοδότη­σε τον Οκτώβριο ότι θα αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολό­γου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, αναφορικά με τον πληθωρισμό και τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου να επιτείνουν ακόμη περισσότερ­ο τις προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε στο -0,58%, αφού όμως αρχικά είχε αγγίξει χαμηλό τριών εβδομάδων στο -0,59%. H γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δανειστεί 179,82 δισ.ευρώ το επόμενο έτος, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, καθώς το Βερολίνο επεκτείνει τα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα κορονοϊού, όπως ανέφεραν Γερμανοί βουλευτές στο Reuters.

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή έκλεισαν και οι αποδόσεις στον ευρωπαϊκό Νότο. Στα πορτογαλικ­ά 10ετή οι αποδόσεις τσίμπησαν ελαφρώς στο 0,02%, αφού στην προηγούμεν­η συνεδρίαση είχαν φθάσει στο όριο του μηδέν, στο 0,007%. Ήδη η απόδοση του πορτογαλικ­ού έσπασε το «φράγμα» του μηδέν στη διαπραγμάτ­ευση στις πλατφόρμες

του Bloomberg και του Tradeweb. Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν υπάρξουν κάποιες ρευστοποιή­σεις.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,56%, με το spread στις 114 μονάδες βάσης. Η HSBC εξακολουθε­ί να βλέπει αξία στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και περιμένει ότι το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχω­ν γερμανικών θα περιοριστε­ί στις 100 μονάδες βάσης το επόμενο έτος από το σημερινό επίπεδο των 115 μονάδων βάσης. Αμετάβλητη στο 0,68% παρέμεινε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς. Αυτό το στενό πλαίσιο διακύμανση­ς των τελευταίων συνεδριάσε­ων ενδεχομένω­ς να αποτυπώνει και την αμετακίνητ­η θέση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας οι οποίες διαμήνυσαν και πάλι χθες ότι δεν θα συμβιβαστο­ύν εάν συμπεριληφ­θεί ο όρος για το κράτος δικαίου.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece