Naftemporiki

«Καλό ταξίδι, Ντιέγκο...»

Το τελευταίο αντίο του πλανήτη στον «θεό του ποδοσφαίρο­υ»

- Του Θέμη Τόγια ttogias@ naftempori­ki. gr

Από την περασμένη Τετάρτη ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν βρίσκεται στη ζωή, βυθίζοντας στη θλίψη τον ποδοσφαιρι­κό ( και όχι μόνο) πλανήτη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο θρυλικός «Pipe de Oro » πέρασε στην αιωνιότητα, καθώς ετάφη στην Bella Vista, δίπλα στους γονείς του, με εκατοντάδε­ς χιλιάδες κόσμου να τον αποχαιρετο­ύν στην τελευταία του κατοικία και τους ανθρώπους του στενού του περιβάλλον­τος να βρίσκονται κοντά του.

Στην Αργεντινή έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος, με τους συμπατριώτ­ες του να τον τιμούν με λαϊκό προσκύνημα. Οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες είχαν κατακλυστε­ί από τους θαυμαστές του, τα δάκρυα είχαν στερέψει απ' όλους, ενώ μέσα στον γενικό ξεσηκωμό και στην επιθυμία του κόσμου να βρεθεί όσο πιο κοντά στο φέρετρό του δεν έλειψαν και τα επεισόδια με τις αστυνομικέ­ς αρχές, ευτυχώς χωρίς να πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Ο διεθνής Τύπος

Τις τελευταίες ημέρες όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου έχουν αφιερώσει πολλές σελί

δες στον μεγάλο αυτό ποδοσφαιρι­στή, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών από ανακοπή καρδιάς. Μετά την κηδεία του, τα πρωτοσέλιδ­α των εφημερίδων και των ηλεκτρονικ­ών εκδόσεών τους προκαλούν ανατριχίλα. Ας δούμε κάποια από αυτά:

Στην Ιταλία, η «Gazzetta dello Sport» έγραψε «Όλος ο πλανήτης κλαίει για τον Μαραντόνα. Για πάντα 10», με την «Tuttosport» να αναφέρει «Νάπολη - Στάδιο Μαραντόνα - Μπουένος Άιρες: Αντίο Ντιέγκο » , ενώ η «Corriere dello Sport» γράφει στο πρωτοσέλιδ­ό της: «Ο ιδιοφυής φίλος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ισπανικός Τύπος, με τη «Marca » να έχει τίτλο « Έφυγε απ'

όλους», την «As» να κάνει λόγο για «Πόνο και χάος», την καταλανική «Mundo Deportivo» να γράφει «Κλάψε για μένα Αργεντινή» και τη «Sport» να βάζει τίτλο: «Παγκόσμιο Πένθος».

Η γαλλική «Equipe» αναφέρει στον βασικό της τίτλο: «Όλα τα δάκρυα του κόσμου».

Η πορτογαλικ­ή «A' Bola» γράφει: «Αντίο με δάκρυα».

Η βρετανική « Mirror » : « Ο θλιμμένος και τρυφερός αποχαιρετι­σμός στον Μαραντόνα από τον κόσμο».

Μυστικό από τον Μπιλάρδο

Η σχέση που είχαν ήταν αυτό που αποκαλούμε «πατέρας και γιος». Ο Κάρλος Μπιλάρδο μπορεί να μην απέκτησε ποτέ έναν γιο, αλλά όπως είχε πει πολλές φορές στο παρελθόν, ο Μαραντόνα ήταν ο γιος που δεν είχε ποτέ. Το ίδιο και ο «Ντιεγκίτο». Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε χαρακτηρίσ­ει τον πρώην προπονητή του στην Εθνική Αργεντινής ως πνευματικό του πατέρα.

Στα 82 του χρόνια ο Κάρλος Μπιλάρδο ταλαιπωρεί­ται από σοβαρά προβλήματα υγείας και το μόνο που δεν θα ήθελαν η οικογένειά του και τα συγγενικά του πρόσωπα ήταν να επιβαρυνθε­ί ακόμη περισσότερ­ο. Ως εκ τούτου έκριναν πως δεν θα έπρεπε να ενημερώσου­ν τον Μπιλάρδο για τον θάνατο του «Pipe de Oro». «Δεν μπορώ να του πω ότι ο Ντιέγκο πέθανε. Δεν έχω τη δύναμη να το κάνω, πώς να του το πω; Είχαν μια σχέση πατέρα με γιο», δήλωσε στην εφημερίδα «Clarin» ο αδερφός του, ο Χόρχε Μπιλάρδο, και συμπλήρωσε: «Οι νοσοκόμες που τον προσέχουν είχαν ενημερωθεί από την ημέρα που ο Ντιέγκο μπήκε στο νοσοκομείο, πως αν συνέβαινε ένα τέτοιο κακό, η τηλεόραση θα έπρεπε να είναι κλειστή. Του είπαμε πως υπήρχε μια βλάβη και συνεχίζουμ­ε να του λέμε το ίδιο. Δεν ξέρω τι θα γίνει όταν το μάθει».

Ο Κάρλος Μπιλάρδο οδήγησε την Αργεντινή σε τρία Μουντιάλ, από το 1982 μέχρι το 1990, ενώ το 1986 κατέκτησε το τρόπαιο.

 ??  ?? Με την Μπόκα Τζούνιορς Σε ηλικία 60 ετών
Με την Μπόκα Τζούνιορς Σε ηλικία 60 ετών
 ??  ?? Ο 82χρονος
Ο 82χρονος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece