Naftemporiki

«Πανηγύρι» δίχως κόσμο

- ΓΝΩΜΗ etriiri@ naftempori­ki. gr

Το μεγαλύτερο «καταναλωτι­κό πανηγύρι» και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ερημιά. Το έναυσμα για τις γιορτινές αγορές, που το δίνει παραδοσιακ­ά η Black Friday, με τις μεγάλες προσφορές, ήταν κάτι λιγότερο από υποτονικό. Όχι τόσο στα νούμερα των πωλήσεων, όσο στο κλίμα της αγοράς λιανεμπορί­ου, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ό,τι χειρότερο μπορούσε να της συμβεί, να μην κάνει δηλαδή τον προσδοκώμε­νο τζίρο κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέν­νων, που οι καταναλωτέ­ς είθισται να προβαίνουν στις μεγαλύτερε­ς δαπάνες του έτους.

Αλήθεια, τι διάθεση να έχει κάποιος να πάει στα μαγαζιά όταν η γενική εικόνα μαρασμού, είτε από τα μερικά ή ολικά lockdowns είτε από τη σκέψη των αυξανόμενω­ν θανάτων και κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, επισκιάζει την προσμονή και τη λάμψη των εορτών; «Ήταν μία πολύ θλιβερή Black Friday για τα καταστήματ­α» δήλωσε παράγοντας του αμερικανικ­ού λιανεμπορί­ου, αναφερόμεν­ος στην πολύ χαμηλή προσέλευση καταναλωτώ­ν στα καταστήματ­α. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν αγορές. Ακόμη και όσοι δεν είχαν κάνει ποτέ αγορές μέσω Διαδικτύου, τις έκαναν φέτος ξοδεύοντας δισεκατομμ­ύρια δολάρια μέσω laptops και έξυπνων κινητών.

Μεγάλοι κερδισμένο­ι για μία ακόμη φορά οι κολοσσοί τύπου Amazon, Walmart, Τarget, εδραιώνοντ­ας το προβάδισμά τους έναντι των μικρότερων ανταγωνιστ­ών τους σε μία εξέλιξη που προδιαγράφ­ει και την πορεία των μικρότερων παικτών μέσα στο σημερινό άκρως δυσχερές οικονομικό περιβάλλον. Οι online πωλήσεις ήταν αυξημένες 20% έως 40% από την περσινή Black Friday, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της Adobe, παρότι η εταιρεία περίμενε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Την ημέρα της αργίας των Ευχαριστιώ­ν, οι παραγγελίε­ς μέσω ηλεκτρονικ­ού εμπορίου έφθασαν την αξία των 5,1 δισ. δολαρίων. Καθ’ όλη την εβδομάδα, οι online πωλήσεις της Amazon ήταν αυξημένες 65% από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019. Σε Walmart και Target εμφάνισαν αύξηση 167% και 80% αντίστοιχα. Τη ίδια στιγμή στα καταστήματ­α η κίνηση ήταν μειωμένη περισσότερ­ο από 30% την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της RetailNext, γεγονός που δείχνει ότι δεν βοήθησε ούτε η πιο διευρυμένη περίοδος προσφορών.

Όμιλοι λιανεμπορί­ου σε ορισμένες χώρες, όπως στη Βρετανία, εξετάζουν εφεξής να κάνουν προσφορές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Άλλοι πάλι σπεύδουν να ενισχύσουν την online παρουσία τους. Το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο τείνει να γίνει ο νέος τρόπος αγορών αντικαθιστ­ώντας τη φυσική παρουσία του καταναλωτή, που εμπεριείχε κάτι παραπάνω από μία απλή διάθεση για αγορά - έναν τρόπο ζωής, κοινωνικότ­ητας, τόνωσης ψυχικής διάθεσης. Αλήθεια, αυτό με τι θα αντικαταστ­αθεί;

Της Έφης Τριήρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece