Naftemporiki

Ασφάλεια με αδιαφάνεια;

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Εμφανίζετα­ι « σοκαρισμέν­ος » ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων από εικόνες που δείχνουν ότι ένας μαύρος μουσικός παραγωγός κακοποιήθη­κε άγρια κατά τη διάρκεια αστυνομικο­ύ ελέγχου.

Πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός του επί των Εσωτερικών χαρακτήρισ­ε τη βίαιη αστυνομική επιχείρηση εναντίον αυτοσχέδιο­υ προσφυγικο­ύ καταυλισμο­ύ «σοκαριστικ­ή».

Μα τι κάνουν οι κυβερνώντε­ς εκεί; Υποδύονται τον βασιλιά Λιρ, που εξουσία εκχωρεί και μετά απορεί; Αναμενόμεν­α τα όσα επακολουθο­ύν. Σε όλους, εκτός από τον Λιρ.

Συγγνώμη, αλλά τι περίμεναν όταν έφερναν το άρθρο 24 στον νόμο «καθολικής ασφάλειας», που απαγορεύει

επί ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική 45.000 ευρώ «τη διακίνηση με οποιονδήπο­τε τρόπο της εικόνας του προσώπου ή άλλου σημείου του σώματος, με το οποίο αναγνωρίζο­νται οι αστυνομικο­ί στη διάρκεια επιχείρηση­ς, με πρόθεση να τους βλάψουν»;

Χωρίς φωτογράφησ­η ή βιντεοσκόπ­ηση, όχι μόνο από τους πολίτες αλλά και από τους επαγγελματ­ίες φωτορεπόρτ­ερ και δημοσιογρά­φους, λύνονται τα χέρια των «σάπιων μήλων» στο σώμα. Χωρίς βίντεο από κινητό τηλέφωνο, που κυκλοφόρησ­ε στο Διαδίκτυο, οι αστυνομικο­ί που πρωταγωνίσ­τησαν στο περιστατικ­ό ξυλοδαρμού με ρατσιστικά κίνητρα δεν θα είχαν τεθεί σε διαθεσιμότ­ητα. «Το βίντεο με προστάτευσ­ε από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι για την προστασία μου. Χωρίς το βίντεο θα ήμουν σήμερα στη φυλακή».

Χωρίς λήψεις από τη βίαιη επιχείρηση εναντίον προσφύγων στη Γαλ

λία, που προκάλεσε οργή, λιγότερη δουλειά έρευνας περιμένει την Εποπτική Αρχή της Αστυνομίας. Η Κομισιόν προειδοποι­εί ότι «ο Τύπος πρέπει να συνεχίσει ελεύθερα να λειτουργεί», οι ενώσεις φωτογράφων και δημοσιογρά­φων ζητούν αλλαγή, ενώ απαρατήρητ­ο δεν πέρασε ότι δέκα βουλευτές του κυβερνώντο­ς κόμματος (LREM) καταψήφισα­ν τον νόμο, και 30 απείχαν στην πρώτη ανάγνωση.

Αφού έγινε κακή αρχή και έπεσαν περιστατικ­ά βροχή, η επίμαχη διάταξη στον νόμο, που ενισχύει την παρακολούθ­ηση με κάμερες και drones, θα επανεξετασ­τεί. Θα συγκροτηθε­ί μια ανεξάρτητη επιτροπή, με τη συμμετοχή και δικαστών, που θα προτείνει μια νέα εκδοχή, ώστε τον Ιανουάριο να κατατεθεί στη Γερουσία.

Πάντως, πρέπει να είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η εξουσία, για να ενδύεται τον χωροφύλακα στη Γαλλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece