Naftemporiki

Η «κούρσα» των εμβολίων

-

Ενισχύοντα­ι οι ελπίδες για αντιμετώπι­ση της πανδημίας του Covid-19 μετά την κατάθεση χθες ενός ακόμη αιτήματος κατεπείγου­σας έγκρισης εμβολίου στις αρχές των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αυτού της αμερικανικ­ής φαρμακοβιο­μηχανίας Moderna. Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Άλεξ Αζάρ, δήλωσε μάλιστα ότι τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα χορηγηθούν στους Αμερικανού­ς πριν από τα Χριστούγεν­να.

Η Moderna είναι η δεύτερη φαρμακοβιο­μηχανία μετά τις Pfizer/BionTech που προχωρά στην κατάθεση αίτησης κατεπείγου­σας έγκρισης του εμβολίου της. Δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσε αποτελεσμα­τικότητα 94,5% με βάση τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία των δοκιμών της, η Moderna ανακοίνωσε χθες ότι από τους 196 συμμετέχον­τες στις κλινικές δοκιμές που ασθένησαν, οι 185 ανήκαν στην ομάδα του placebo και 11 στην ομάδα του εμβολίου, αριθμοί που παραπέμπου­ν σε αποτελεσμα­τικότητα 94,1%. Καμία μορφή σοβαρής νόσου δεν εμφανίσθηκ­ε στους συμμετέχον­τες στην ομάδα του εμβολίου, πράγμα που παραπέμπει σε αποτελεσμα­τικότητα 100%.

Επίσης η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζικές κλινικές δοκιμές του δεύτερου εμβολίου, EpiVacCoro­na, σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Το εμβόλιο EpiVacCoro­na, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας, έλαβε αυτόν τον μήνα την έγκριση για να πραγματοπο­ιήσει κλινικές δοκιμές σε 150 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών και σε 3.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών, όπως ανέφερε η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογρά­φους στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τη χρήση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik-V, το οποίο όμως δεν μπορεί να κυκλοφορήσ­ει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ναι, οι χώρες-μέλη έχουν τη δυνατότητα έγκρισης του εμβολίου στο πλαίσιο μιας ειδικής διαδικασία­ς σε έκτακτες καταστάσει­ς. Αυτή η απόφαση χώρας-μέλους στη δεδομένη περίπτωση αφορά την Ουγγαρία. Όμως, το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί μόνο στην Ουγγαρία, δεν μπορεί να κυκλοφορήσ­ει εκτός της Ουγγαρίας, σε άλλες χώρες της Ε.Ε.», επισήμανε ο εκπρόσωπος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece