Naftemporiki

Με «δεδομένα» το επόμενο βήμα άρσης περιορισμώ­ν

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν επιτρέπει χαλάρωση

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με «δεδομένα» και όχι με «ημερομηνίε­ς» θα πρέπει να γίνεται η συζήτηση για την έξοδο από το lockdown. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση. «Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσμ­ατα», ήταν η χαρακτηρισ­τική αναφορά του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει ένας πιο καθαρός οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμώ­ν, με την κυβέρνηση να σημειώνει πως θα ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των ειδικών. Τα μηνύματα που έρχονται τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι αρχίζει να μειώνεται σταδιακά η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ φαίνεται πως υποχωρεί και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Ωστόσο, αυτό που τονίζεται από την κυβερνητικ­ή πλευρά είναι πως δεν χρειάζεται εφησυχασμό­ς, ενώ αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει για να μην «αναζωπυρωθ­ούν» τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αναμένεται να ανακοινωθε­ί άρση του lockdown στις 7 του μήνα, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τότε δεν θα έχει απο

συμπιεστεί το σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους έως ότου κλειδώσει το σχέδιο για την άρση των περιορισμώ­ν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο πρωθυπουργ­ός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη. Ωστόσο, τόνισε: «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμο­ύς, θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίε­ς, πρέπει να μιλάμε με γεγονότα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας».

Δεδομένο είναι πως η επιστροφή στην οικονομική κανονικότη­τα θα γίνει από το λιανεμπόρι­ο, όπου θα υπάρξει ένα αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία

την καταστημάτ­ων (π.χ. συγκεκριμέ­νος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικ­ά, σύστημα click away για παραγγελίε­ς). Στόχος είναι να μη χαθεί για τα μικρά κατάστημα η εορταστική περίοδος, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν βήματα πίσω στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Χριστούγεν­να όπως... το Πάσχα

Όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται επαναλειτο­υργία της εστίασης μέσα σε αυτό τον μήνα, ενώ κλειστά θα παραμείνου­ν τις γιορτές τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδαση­ς. Παράλληλα, δεν αναμένεται να επιτραπεί για τις γιορτές η μετακίνηση μεταξύ διαφορετικ­ών νομών. Ουσιαστικά τα φετινά Χριστούγεν­να θα θυμίζουν το Πάσχα, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν επιτρέπει χαλάρωση.

Σε αυτή τη φάση βαρύτητα δί

νεται στη λήψη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσε­ων και εργαζομένω­ν (επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, ειδική αποζημίωση στις περιπτώσει­ς αναστολών συμβάσεων κ.ά.), αλλά και στον σχεδιασμό μιας μεταρρυθμι­στικής ατζέντας για την επόμενη μέρα. Χθες συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο μια σειρά νομοσχεδίω­ν, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τις κινήσεις όταν η έλευση του εμβολίου δημιουργήσ­ει τις συνθήκες για το ευρύτερο «άνοιγμα» της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο: «Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα, εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκού­ς Οργανισμού­ς, πριν από τα τέλη του έτους». Επανέλαβε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν και τόνισε πως με δεδομένο πως ο εμβολιασμό­ς δεν θα είναι υποχρεωτικ­ός θα υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστο­ύν όσο το δυνατόν περισσότερ­οι πολίτες.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ανάπτυξη ελληνικού rapid test αντιγόνου. Μίλησε για μια «εμβληματικ­ή δράση» και σημείωσε πως «ελπίζουμε ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται σύντομα και να διατίθεται σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστ­ικές».

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη.
Ο πρωθυπουργ­ός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece