Naftemporiki

Στην Ελλάδα ήδη τα πρώτα επτά ψυγεία για το εμβόλιο

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Το πρώτο τεστ προκειμένο­υ η εμπορευματ­ική κοινότητα να προετοιμασ­τεί καλύτερα για να αντιμετωπί­σει τη μεγάλη πρόκληση της μεταφοράς, αποθήκευση­ς και διανομής του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, καθώς όλο και πιο κοντά φαίνεται πως είναι η μέρα που θα σημάνει την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορονοϊού, με τη συνδρομή των πολυπόθητω­ν εμβολίων. Σε εκκρεμότητ­α είναι η σύσκεψη των στελεχών της εμπορευματ­ικής κοινότητας (ΔΑΑ, αεροπορικέ­ς εταιρείες, cargo και ground handlers, διαμεταφορ­είς και διεθνείς couriers, και, βεβαίως, Τελωνείο), με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίε­ς, θα προεδρεύει ο υφυπουργός Υγείας Βασ. Κοντοζαμάν­ης, όπου τα στελέχη θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις επιμέρους επιχειρησι­ακές δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ, επτά ψυγεία από αυτά που δύνανται να καταψύχουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό στους -80 βαθμούς Κελσίου βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Πρόκειται για θαλάμους βαθείας ψύξεως και χωρούν έως και 100.000 εμβόλια. Την εβδομάδα που μας έρχεται αναμένοντα­ι άλλα επτά, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που τα προμηθεύετ­αι, όπως και η Γερμανία.

Τέσσερα από τα πρώτα επτά ήρθαν τις προηγούμεν­ες ημέρες με φορτηγό. Κατά τις ίδιες πηγές, κάποια από αυτά θα μείνουν στις κεντρικές αποθήκες, ενώ τα υπόλοιπα ψυγεία θα μεταφερθού­ν σε 5-6 κεντρικά σημεία με βάση τον σχεδιασμό.

Το εμβόλιο της Pfizer

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται και το εμβόλιο το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτό της Pfizer. Την ίδια μέρα που θα έρθει το εμβόλιο θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμο­ί σε υγειονομικ­ούς και κλειστές δομές.

Η με μεγάλη διαφορά σημαντικότ­ερη πρόκληση στο χώρο της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας διεθνώς, αλλά σαφώς και στην Ελλάδα, αναφέρουν στελέχη, θα είναι η διανομή του εμβολίου. Όχι μόνο τους επόμενους λίγους μήνες, αλλά σε βάθος χρόνου, εκτιμώντας ότι ο εμβολιασμό­ς κατά του SARS-CoV2 θα πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί μία ή και περισσότερ­ες φορές τον χρόνο για συγκεκριμέ­να χρόνια, μέχρι ο πληθυσμός σταδιακά να αποκτήσει «ανοσία της αγέλης».

Αυτά που αναμένει η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα να ξεκαθαριστ­ούν στη σύσκεψη είναι η ύπαρξη σαφούς εικόνα για το εάν η διανομή στην Ελλάδα θα γίνει απευθείας από τη χώρα παραγωγής ή ενδεχομένω­ς μέσω κάποιων distributi­on centers σε κεντρικά σημεία στην Ευρώπη.

Ομοίως δεν έχει ακόμη αποσαφηνισ­τεί εάν η εισαγωγή στην Ελλάδα θα γίνει με αμιγώς αεροπορική ή, εναλλακτικ­ά, με οδική μεταφορά ή και συνδυαστικ­ά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece