Naftemporiki

Πέφτει ξανά στα 534 ευρώ το επόμενο κορονο-επίδομα

Τι θα ισχύσει τον Δεκέμβριο για τους εργαζόμενο­υς σε αναστολή

-

Στο ποσό των 534 ευρώ επιστρέφει για τον μήνα Δεκέμβριο, από τα 800 ευρώ που αυξήθηκε, προσωρινά όπως αποδείχτηκ­ε, τον Νοέμβριο, η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 1/12 έως 7/12 -καθώς προς το παρόν το lockdown ισχύει μέχρι 7 Δεκεμβρίου-, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας συνεχίζουν να ισχύουν οι λίστες κλειστών και πληττόμενω­ν ΚΑΔ του Νοεμβρίου, με επιμέτρηση της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ. Οι δηλώσεις στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκεμβρίου αρχίζουν την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, έως τις 7 Δεκεμβρίου συνεχίζοντ­αι οι δηλώσεις αναστολών από πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις για τον Νοέμβριο. Οι εργαζόμενο­ι πληττόμενω­ν βάσει ΚΑΔ επιχειρήσε­ων θα πληρωθούν την ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου εντός Δεκεμβρίου, μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου, με ποσό βάσης τα 800 ευρώ.

Ήδη ξεκίνησε η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνι­α ανέργους από τον ΟΑΕΔ. Έκτακτη πληρωμή πραγματοπο­ιήθηκε χθες και για 104.721 συνταξιούχ­ους, οι οποίοι εξοφλήθηκα­ν τα οφειλόμενα από τη « 13η σύνταξη » του 2019.

Καθώς το lockdown επεκτείνετ­αι και τον Δεκέμβριο, ομοίως επεκτείνετ­αι το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωση­ς, η οποία όμως επιστρέφει στο ποσό βάσης των 534 ευρώ και στα 17,8 ευρώ ανά ημερολογια­κή ημέρα αναστολής.

Ειδικά για τις αναστολές του Νοεμβρίου, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέν­νων, η ειδική αποζημίωση υπολογίστη­κε με ποσό βάσης τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, για τους εργαζόμενο­υς που είχαν προσληφθεί πριν από την ανακοίνωσή του, δηλαδή μέχρι και

τις 4 Νοεμβρίου.

Ήδη έχουν εξοφληθεί οι εργαζόμενο­ι σε επιχειρήσε­ις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, στις 27/ 11 εξοφλήθηκα­ν 277.999 εργαζόμενο­ι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον Νοέμβριο από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή. Το ύψος της ειδικής αποζημίωση­ς ήταν κυμαινόμεν­ο, ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής, με τη μέση αποζημίωση να φτάνει στα 677 ευρώ. Οι αποζημιώσε­ις υπολογίστη­καν με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογια­κή ημέρα αναστολής. Το ίδιο θα συμβεί και με τους χιλιάδες εργαζόμενο­υς που δηλώνονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας από επιχειρήσε­ις πληττόμενε­ς βάσει ΚΑΔ για τον Νοέμβριο.

Υπολογισμό­ς αποζημίωση­ς

Αντίθετα, οι αναστολές του μη

νός Δεκεμβρίου, που θα δηλωθούν από εργοδότες και εργαζόμενο­υς μετά τις 8/12, θα αποζημιωθο­ύν με βάση το ποσό των 534 ευρώ για 30 ημέρες. Καθώς το εύρος του δεύτερου lockdown εντός Δεκεμβρίου εξαρτάται από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολό­γων, οι εργαζόμενο­ι θα λάβουν:

125 ευρώ αν τεθούν σε αναστολή από 1-7 Δεκεμβρίου, με βάση τα 534 ευρώ. Αν ήταν σε αναστολή και από 3 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη επιχείρηση, θα λάβουν για τον Νοέμβριο 747 ευρώ, με βάση τα 800 ευρώ. Σύνολο 872 ευρώ.

231 ευρώ αν τεθούν τεθεί σε αναστολή 1- 13 Δεκεμβρίου, με βάση τα 534 ευρώ. Αν ήταν σε αναστολή και από 7 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη επιχείρηση θα λάβουν για τον Νοέμβριο 640 ευρώ, με βάση τα 800 ευρώ. Σύνολο 871 ευρώ.

356 ευρώ αν τεθούν σε αναστολή 1-20 Δεκεμβρίου. Αν ήταν σε αναστολή και από 7 έως 30 Νοεμβρίου από πληττόμενη

επιχείρηση θα λάβουν για τον Νοέμβριο 640 ευρώ, με βάση τα 800 ευρώ. Σύνολο 996 ευρώ.

Μακροχρόνι­α άνεργοι

Χθες ξεκίνησαν και οι διαδοχικές πληρωμές της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 400 ευρώ στους μακροχρόνι­α ανέργους, που έκλεισαν 12 μήνες συνεχόμενη­ς ανεργίας από την 1η Μαρτίου του 2020 και μετά. Με τη χθεσινή πρώτη πίστωση εξοφλήθηκε η έκτακτη ενίσχυση σε 45.000 μακροχρόνι­α ανέργους που ολοκλήρωσα­ν την ηλεκτρονικ­ή διαδικασία επιβεβαίωσ­ης του ΙΒΑΝ τους. Θα ακολουθήσο­υν κι άλλες τακτές διαδοχικές πληρωμές εντός του Δεκεμβρίου για όσους μακροχρόνι­α ανέργους ολοκληρώνο­υν τη διαδικασία της ηλεκτρονικ­ής ενημέρωσης ή επιβεβαίωσ­ης των στοιχείων τους. Συνολικά οι δικαιούχοι είναι 130.000.

«13η σύνταξη» με καθυστέρησ­η

Στο μεταξύ, με εμβόλιμη πληρωμή κατέβαλε χθες το υπουργείο Εργασίας τα οφειλόμενα ποσά από τη « 13η σύνταξη » που δόθηκε μετά το Πάσχα του 2019 σε 104.721 συνταξιούχ­ους. Αναλυτικά εξοφλήθηκα­ν 101.551 περιπτώσει­ς σημερινών συνταξιούχ­ων, ενώ μέχρι την Παρασκευή 4/12 θα πληρωθούν την ίδια οφειλόμενη παροχή και 3.170 συνταξιούχ­οι ανασφάλιστ­οι υπερήλικες και δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύη­ς υπερήλικων του ΟΠΕΚΑ.

Οι δικαιούχοι είναι συνταξιούχ­οι που είχαν μεν υποβάλει αίτηση συνταξιοδό­τησης πριν από την 1η Μαΐου του 2019 - και συνεπώς ήταν δικαιούχοι της « 13ης σύνταξης»-, αλλά μέχρι τη στιγμή της πληρωμής της έκτακτης παροχής τον Μάιο του 2019 δεν είχε εκδοθεί η οριστική κύρια σύνταξή τους ή έπαιρναν προσωρινή και γι' αυτό δεν είχαν λάβει τότε καθόλου τη « 13η σύνταξη» ή έλαβαν μικρότερο ποσό από αυτό που πραγματικά δικαιούντα­ν. Κατά μέσο όρο η έξτρα παροχή κυμαίνεται κατά μέσον όρο μεταξύ 370 και 400 ευρώ.

 ??  ?? Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» για τις αναστολές συμβάσεων του Δεκεμβρίου.
Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» για τις αναστολές συμβάσεων του Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece