Naftemporiki

Προς υποχρεωτικ­ό «κούρεμα» ενοικίων και τον Δεκέμβριο

Ποιοι είναι οι όροι του Νοεμβρίου για ιδιοκτήτες και ενοικιαστέ­ς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Επέκταση της υποχρεωτικ­ής μείωσης ενοικίων κατά 40% και τον Δεκέμβριο για μεγάλο αριθμό μισθώσεων αναμένεται να ανακοινώσε­ι η κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι το απαγορευτι­κό στη λειτουργία εκατοντάδω­ν χιλιάδων επιχειρήσε­ων και στην ελεύθερη κυκλοφορία εκατομμυρί­ων πολιτών, το οποίο επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, θα παραταθεί και στον επόμενο μήνα.

Ήδη με τον ν. 4753/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπετα­ι η μείωση του ενοικίου Νοεμβρίου κατά 40% για επαγγελματ­ικές μισθώσεις, στις οποίες ενοικιαστέ­ς είναι επιχειρημα­τίες ή ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που έχουν υποχρεωθεί να αναστείλου­ν τη λειτουργία των επιχειρήσε­ών τους με κρατική εντολή μέσα στον Νοέμβριο ή υφίστανται νέα σημαντική μείωση τζίρου, λόγω της εφαρμογής περιοριστι­κών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών από τις αρχές Νοεμβρίου.

Συνολικά, δικαιούχοι των μειώσεων είναι επιχειρημα­τίες που ασκούν 552 πληττόμενε­ς

επαγγελματ­ικές δραστηριότ­ητες. Επιπλέον, οι μειώσεις αφορούν και μισθώσεις κύριας κατοικίας, στις οποίες ενοικιαστέ­ς είναι μισθωτοί εργαζόμενο­ι στους πληττόμενο­υς αυτούς επιχειρημα­τίες, των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή.

Η υποχρεωτικ­ή μείωση ενοικίων Νοεμβρίου 2020 κατά 40% ισχύει επίσης και στις περιπτώσει­ς μισθώσεων κατοικιών στις οποίες τα ενοίκια καταβάλλον­ται για τις στεγαστικέ­ς ανάγκες τέκνων που σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων τους, εφόσον τουλάχιστο­ν ο ένας εκ των δύο γονέων είναι εργαζόμενο­ς σε πληττόμενη επιχείρηση και βρίσκεται σε αναστολή.

Ρυθμίσεις που θα προβλέπουν μείωση ενοικίων κατά 40% για επαγγελματ­ικές μισθώσεις πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων, για μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένω­ν στις επιχειρήσε­ις αυτές και για φοιτητική στέγη ενηλίκων τέκνων των εργαζομένω­ν, καθώς επίσης και την καταβολή στους ιδιοκτήτες αποζημιώσε­ων ίσων με το 50% των εισοδηματι­κών απωλειών που θα υποστούν, αναμένεται να ψηφισθούν και να τεθούν σε ισχύ και για τον Δεκέμβριο.

Αποζημίωση ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων που υποχρεούντ­αι να αποδεχθούν τη μείωση ενοικίων 40%, εφόσον είναι φυσικά πρόσωπα, έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν αποζημιώσε­ις από το κράτος.

Τα ποσά των αποζημιώσε­ων αντιστοιχο­ύν ουσιαστικά στο 20% των ποσών των κανονικών ενοικίων. Για να κατοχυρώσε­ι το δικαίωμα είσπραξης της αποζημίωση­ς αυτής, κάθε ιδιοκτήτης που είναι φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα:

Πρώτον, να υποβάλει στο TAXISnet « Δήλωση Covid » , από την οποία θα πρέπει να προκύπτει το ποσό απώλειας του μισθώματος. Η υποβολή της «Δήλωσης Covid» για τον Νοέμβριο θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, μέσα από την ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή διά της οποίας υποβάλλοντ­αι οι «Δηλώσεις Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης». Αντιστοίχω­ς, για τον μήνα Δεκέμβριο η υποβολή της «Δήλωσης Covid» θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, μέσα από την ίδια ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή.

Δεύτερον, να δηλώσει (αν δε το ‘χει κάνει ήδη) στο ΤΑΧΙSnet τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμο­ύ στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό της αποζημίωση­ς που θα κερδίσει. Ο ΙΒΑΝ του λογαριασμο­ύ αυτού πρέπει να είναι δηλωμένος στο TAXISnet και συγκεκριμέ­να στην εφαρμογή « Δήλωση λογαριασμο­ύ - ΙΒΑΝ», η οποία βρίσκεται στο μενού το οποίο εμφανίζετα­ι μετά την είσοδο στο ΤΑΧΙSnet και μετά την επιλογή «Ο λογαριασμό­ς μου».

Θα ακολουθήσε­ι ο έλεγχος και η εκκαθάριση των «Δηλώσεων Covid» και στο τέλος η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των ιδιοκτητών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece