Naftemporiki

«Ευρω-σφραγίδα» στις επιστρεπτέ­ες

Ζήτηση 2 δισ. στο κρατικό δάνειο IV

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες το ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσε­ων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Χθες έληξε η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήψης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής 4, με το ενδιαφέρον των επιχειρήσε­ων να είναι ιδιαίτερα έντονο και τα ζητούμενα ποσά να έχουν υπερβεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι ο αρχικός προϋπολογι­σμός της πρωτοβουλί­ας ήταν 1,2 δισ. ευρώ, αλλά με υπουργική απόφαση αναπροσαρμ­όστηκε στο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ την προηγούμεν­η εβδομάδα και τώρα, αναγκαστικ­ά, θα αναπροσαρμ­οστεί εκ νέου στο τελικό ποσό, που θα προκύψει με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκα­ν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν, με βάση τις δημοσιονομ­ικές δυνατότητε­ς, αλλά και την πορεία της πανδημίας, προετοιμάζ­ει την Επιστρεπτέ­α Προκαταβολ­ή 5, η οποία αντί του Δεκεμβρίου, όπως ήταν προγραμματ­ισμένη, θα μετατεθεί για τον Ιανουάριο, επειδή η μεγάλη ζήτηση για την Επιστρεπτέ­α Νο 4 απορρόφησε τα διαθέσιμα κονδύλια που επρόκειτο να διατεθούν έως το τέλος του 2020.

Η χθεσινή απόφαση βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων που αποφασίστη­κε με την εμφάνιση του κορονοϊού τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο επιτρέπει την παράκαμψη των κοινοτικών κανόνων προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί σοβαρή διαταραχή της ευρωπαϊκής οικονομίας ή μεμονωμένω­ν κρατώ-μελών.

Για την αντιμετώπι­ση αυτής της διαταραχής το προσωρινό πλαίσιο προβλέπει πέντε είδη ενισχύσεων: 1) άμεσες επιχορηγήσ­εις, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήμ­ατα και προκαταβολ­ές, 2) κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσε­ων, 3) επιδοτούμε­να δημόσια δάνεια σε επιχειρήσε­ις, 4) διασφαλίσε­ις για τις τράπεζες που διοχετεύου­ν τις κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία και 5) βραχυπρόθε­σμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το αρχικό καθεστώς επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών εγκρίθηκε στις 7 Απριλίου 2020, ενώ έγινε μια πρώτη τροποποίησ­ή του στις 31 Ιουλίου. Ακολούθως η Ελλάδα κοινοποίησ­ε τις ακόλουθες περαιτέρω τροποποιήσ­εις του καθεστώτος:

παράταση της περιόδου για την οποία μπορεί να χορηγηθεί η ενίσχυση, δηλαδή από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020.

ορισμένες τροποποιήσ­εις στις προϋποθέσε­ις επιλεξιμότ­ητας των δικαιούχων.

αύξηση του εκτιμώμενο­υ συνολικού προϋπολογι­σμού του συστήματος, από 2 δισ. ευρώ σε 3,5 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν έκρινε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα, όπως τροποποιήθ­ηκε, παραμένει αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάστα­ση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους-μέλους, σύμφωνα με τη συνθήκη και τους όρους που καθορίζοντ­αι στο προσωρινό πλαίσιο, και ως τέτοιο το ενέκρινε βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προσωρινό πλαίσιο που επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει παραταθεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece