Naftemporiki

Πέρασαν τη «Γέφυρα» 9,9 εκατ. ευρώ

Καταβλήθηκ­αν οι επιδοτήσει­ς δόσεων στεγαστικώ­ν σε 26.059 δικαιούχου­ς

-

Με την καταβολή των επιδοτήσεω­ν στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς 26.059 δικαιούχων, οι οποίοι έχουν «συνδέσει» 42.449 δάνεια με την κύρια κατοικία τους, ξεκίνησε από χθες η εφαρμογή του προγράμματ­ος «Γέφυρα». Οι αιτούντες στο πρόγραμμα έχουν φτάσει στους 160.000, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα φανεί το πραγματικό όφελος στον καθένα θα είναι διαφορετικ­ός, καθώς παίζει ρόλο και η κατάσταση του δανείου (αν είναι δηλαδή πράσινο ή κόκκινο), αλλά και η πολιτική της κάθε τράπεζας.

Κάποιοι δανειολήπτ­ες ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου κλήθηκαν να πληρώσουν μόνο το 10% της μηνιαίας δόσης. Ωστόσο, άλλοι δανειολήπτ­ες θα περιμένουν να ξεκινήσει η περίοδος της 9μηνης επιδότησης από τις αρχές του χρόνου, καθώς μέχρι τότε τα δάνεια θα βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Σε άλλες περιπτώσει­ς, επειδή τα δάνεια έχουν χαρακτηρισ­τεί ως «κόκκινα», θα χρειαστεί πρώτα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και στον δανειολήπτ­η για τη ρύθμιση του δανείου. Υπάρχει και μια άλλη «ομάδα» δανείων, που περιλαμβάν­ει τις αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει δοθεί έγκριση άρσης τραπεζικού απορρήτου από κάποιο μέλος της οικογένεια­ς. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς, θα δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο, αλλά αν δεν υπάρξει ανταπόκρισ­η από την πλευρά του δανειολήπτ­η, η αίτηση θα απορριφθεί. Οι πληρωμές που έγιναν χθες από το υπουργείο Οικονομικώ­ν ανέρχονται στα 9,9 εκατ. ευρώ και αφορούν την επιδότηση 42.449 δανείων και 26.059 δικαιούχων. Πρόκειται για πληττόμενο­υς δανειολήπτ­ες οι οποίοι έχουν εξυπηρετού­μενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωσ­η/υποθήκη στην Α’ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής. Αυτή η κρατική επιδότηση καλύπτει έως 90% τη μηνιαία δόση των δανείων τους για 9 μήνες, με τους δικαιούχου­ς να καλούνται, πλέον,

να πληρώσουν μόνο το μέρος της δόσης που τους αναλογεί, ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ίσχυε έως τώρα.

Όσον αφορά τους δανειολήπτ­ες που έλαβαν ειδοποίηση ότι εγκρίθηκε η επιδότηση και έχουν μη εξυπηρετού­μενο δάνειο, καταγγελμέ­νο ή μη, θα πρέπει άμεσα να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, ή την εταιρεία διαχείριση­ς δανείων αντίστοιχα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Αφού συμφωνηθεί η ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι βιώσιμη και με μακροχρόνι­ο χαρακτήρα, εν συνεχεία θα δρομολογηθ­εί η καταβολή της κρατικής επιδότησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece