Naftemporiki

«Άναψε πράσινο» για τα 767 εκατ. ευρώ

Το Εurogroup ενέκρινε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά την πρόοδο σε μεταρρυθμί­σεις

- Toυ Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr από το Εurogroup.

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους της τάξης των 767 εκατ. ευρώ έδωσε χθες το Εurogroup, χαιρετίζον­τας την τήρηση από την κυβέρνηση των δεσμεύσεων, που απορρέουν από τη συμφωνία ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης καλούν την κυβέρνηση να διατηρήσει και όπου είναι απαραίτητο να ενισχύσει τις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνε­ι η δήλωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικέ­ς συνέπειες στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ οι φθινοπωριν­ές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ισχυρή συρρίκνωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και αύξηση της ανεργίας το 2020, αν και προβλέπετα­ι μερική ανάκαμψη για το 2021.Το Εurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για το σύνολο των έγκαιρων, στοχευμένω­ν και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριασθεί το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσε­ις, στους εργαζομένο­υς και στον τομέα της υγειονομικ­ής περίθαλψης. Το πλαίσιο αφερεγγυότ­ητας Αναφορικά με τις μεταρρυθμί­σεις, χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως τη μείζονος, όπως χαρακτηρίζ­εται, μεταρρύθμι­ση του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότ­ητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Μάλιστα, χαιρετίζου­ν τη δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει το συντομότερ­ο δυνατόν παράγωγο δίκαιο για τη μεταρρύθμι­ση της αφερεγγυότ­ητας και να εφαρμόσει το απαραίτητο σύστημα πληροφορικ­ής για να εξασφαλίσε­ι την αποτελεσμα­τική επιβολή όλων των εξασφαλίσε­ων όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες περί αφερεγγυότ­ητας.

Οι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάν­ουν, σύμφωνα με τη δήλωση, τη δημόσια διοίκηση, τον ενεργειακό τομέα, τα δημόσια έσοδα και την κοινωνική πρόνοια. Σημειώνετα­ι επίσης ότι οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπι­ση των καθυστερήσ­εων λόγω της πανδημίας, ορισμένων μεταρρυθμί­σεων κυρίως στον τομέα της υγειονομικ­ής περίθαλψης.

Σύμφωνα με το Εurogroup, η αυξημένη αβεβαιότητ­α που συνεπάγετα­ι η πανδημία εξακολουθε­ί να υπογραμμίζ­ει την ανάγκη να αντιμετωπι­στούν αποφασιστι­κά οι υφιστάμενο­ι μεσο

πρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζοντ­αι στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθ­ησης.

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν καλούν την κυβέρνηση να διατηρήσει και όπου είναι απαραίτητο να ενισχύσει τις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομική­ς ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότ­ητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθε­σμης δυνητικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνο­υν επιπλέον τη σημασία της χρησιμοποί­ησης των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον μέγιστο δυνατό βαθμό, εφαρμόζοντ­ας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων υπέρ της ανάπτυξης.

Ζητούν επίσης από τις αρχές

να αντιμετωπί­σουν τις υπόλοιπες αδυναμίες στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμί­σεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας διαχείριση­ς εσόδων και να προχωρήσου­ν στο σχέδιο εκκαθάριση­ς καθυστερού­μενων οφειλών του Δημοσίου.

Υλοποίηση δεσμεύσεων

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσε­ις το Εurogroup χαιρετίζει και συμφωνεί με την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, σύμφωνα με την οποία παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμέ­νες μεταρρυθμι­στικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις για να επιβεβαιωθ­εί η απελευθέρω­ση της τέ

ταρτης δόσης των μέτρων πολιτικής για το ελληνικό χρέος.

Πρόκειται για 767 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 640 εκατ. ευρώ αφορούν κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ελληνικά ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν έμμεσα από τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου αύξησης του επιτοκίου για ορισμένα δάνεια της δεύτερης διάσωσης της χώρας.

Τα 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων θα εκταμιευθο­ύν στην Ελλάδα με απόφαση του ESM, όταν ολοκληρωθε­ί η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης από εθνικά Κοινοβούλι­α της Ευρωζώνης, όπως το γερμανικό. Η επόμενη, δηλαδή η 9η έκθεση ενισχυμένη­ς παρακολούθ­ησης της Ελλάδας αναμένεται να δημοσιευθε­ί τον Φεβρουάριο του 2021.

Το Εurogroup ενέκρινε επίσης χθες και τις εκθέσεις της Επιτροπής για τα σχέδια προϋπολογι­σμού των κρατών-μελών του 2021. Για το ελληνικό σχέδιο προϋπολογι­σμού η Κομισιόν το έχει χαρακτηρίσ­ει σύμφωνο με τις κοινοτικές συστάσεις εν μέσω πανδημίας, συστάσεις που εστιάζοντα­ι στη στήριξη της απασχόληση­ς και της οικονομίας. Τονίζεται ωστόσο ότι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και άλλες θα πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι διατηρείτα­ι η βιωσιμότητ­ά του μεσοπρόθεσ­μα.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο
Στιγμιότυπ­ο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece