Naftemporiki

Αγώνας δρόμου στην Ευρώπη για τα «κόκκινα» δάνεια

Επέκταση των μορατόριου­μ επιδιώκουν οι τράπεζες - Τι λύσεις σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Μεγάλη προσπάθεια συνεχίζουν να καταβάλλου­ν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε ό,τι αφορά την επέκταση των μορατόριου­μ. Ωστόσο, άγραφο γράμμα αποτελεί ακόμη η απόφαση της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμέ­νη επέκταση.

Οι περισσότερ­οι τραπεζίτες αλλά και οι servicers εκτιμούν πως μια παράταση 2-3 μηνών μέσα στο 2021 θα πρέπει να θεωρείται πιθανή, αν και δεν θα λύσει πολλά προβλήματα. Στην παρούσα πάντως φάση πέραν της οδηγίας περί λήξης των μορατόριου­μ στις 30.09.20 δεν έχει δοθεί άλλη νόρμα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά stress tests υπολογίζου­ν τη λήξη των μορατόριου­μ στις 1.1.21, κάτι το οποίο σημαίνει πως όλα τα δάνεια σε μορατόριου­μ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ύψους περίπου 850 δισ. ευρώ θα θεωρηθούν ενήμερα για τις ανάγκες της άσκησης.

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να παρουσιάσο­υν μια σειρά προτάσεων σε μια προσπάθεια να διευκολύνο­υν τις τράπεζες της Ε.Ε. να ξεφορτώσου­ν τα κόκκινά τους δάνεια, καθώς ο κίνδυνος για νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία είναι απολύτως ορατός.

Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρόκειται να δημοσιευθε­ί τον Δεκέμβριο θα εκπονήσει ιδέες, όπως η ενίσχυση των δευτερογεν­ών αγορών για την

αγορά και πώληση μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPL) και η δημιουργία ενός δικτύου εθνικών εταιρειών διαχείριση­ς κόκκινων δανείων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Θα υπάρξει επίσης επιδίωξη να αντιμετωπί­σει κεφαλαιακά θέματα για περιουσιακ­ά στοιχεία τραπεζών που κινδυνεύου­ν.

Δευτερογεν­ής ιδιωτική αγορά

Τα πάντα θα επιστρατευ­τούν προκειμένο­υ να μην υπάρξει μια συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών, λένε οι ειδικοί.

Ο τρόπος για να αντιμετωπι­στεί το σύνθετο πρόβλημα είναι η εξέλιξη μιας δευτερογεν­ούς ιδιω

τικής αγοράς για την πώληση κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες να καταφέρουν να έχουν τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών ζητά πάντως αλλαγή στον κανονισμό των NPLs, ενώ ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ είναι κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, σε χώρες, όπως η δική μας, με μεγάλο φορτίο κόκκινων δανείων ζητά ακόμη ταχύτερες εμπροσθοβα­ρείς κινήσεις.

Βασικό επίκεντρο είναι η ιδιωτική αγορά για την πώληση και την αγορά επισφαλών δανείων, καθώς οι αξιωματούχ­οι επιδιώκουν να διασφαλίσο­υν ότι οι τράπεζες μπορούν να εκφορτώσου­ν NPL και να διατηρήσου­ν τα βιβλία τους σε τάξη.

Τα συνολικά NPL στις μεγαλύτερε­ς 121 τράπεζες της Ευρωζώνης υπερδιπλασ­ιάστηκαν κατά το ήμισυ σε έξι χρόνια σε 506 δισ. ευρώ, ή 3,2% των βιβλίων δανεισμού τους, μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθο­ύν να έχουν δείκτες NPL άνω του 30%.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ας σημειωθεί πως προετοιμάζ­εται η εκπόνηση και του δεύτερου APS, δηλαδή του «Ηρακλή ΙΙ», για τον οποίο οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece