Naftemporiki

ΔΝΤ: Παραμένει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας

Το Ταμείο συνιστά αποτελεσμα­τική χρήση του next Generation EU

-

To χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα, παρά την επιβάρυνση που προκάλεσε η πανδημία, εκτιμά στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. Στέκεται ιδιαίτερα στο μεγάλο ταμειακό απόθεμα της χώρας αλλά και στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (next generation EU). Οι δύο αυτοί παράγοντες διασφαλίζο­υν ότι -τουλάχιστο­ν σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα- οι ετήσιες πληρωμές για την εξυπηρέτησ­η του χρέους θα είναι διαχειρίσι­μες. Σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, πάντως, το ΔΝΤ δεν αποκλείει -ειδικά αν επικρατήσο­υν δυσμενή σενάρια όσον αφορά την πορεία της οικονομίας- να χρειαστεί πρόσθετη στήριξη από τους Ευρωπαίους προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­α του χρέους.

Επιστροφή στην ανάκαμψη

Το ΔΝΤ συστήνει να γίνει αποτελεσμα­τική χρήση των πόρων του next Generation EU και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο να υποστηριχτ­εί η επιστροφή στην ανάκαμψη. Και αυτό διότι σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα η βιωσιμότητ­α του χρέους του χρέους διασφαλίζε­ται μεταξύ άλλων και από την υποστήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του επιμένει στην εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν στα ακόλουθα αποτελέσμα­τα: 1. Βελτίωση της δημοσιονομ­ικής πολιτικής ώστε να περιοριστε­ί το ρίσκο αύξησης της φτώχειας. Η πολιτική θα πρέπει να υποστηριχτ­εί από υψηλότερες δαπάνες για την υγεία και καλύτερα στοχευμένε­ς κοινωνικές και επιδοματικ­ές πολιτικές.

2. Βελτίωση της υλοποίησης των δημοσίων επενδύσεων. 3. Ενίσχυση των ισολογισμώ­ν των τραπεζών επί της βάσης μιας συνολικής στρατηγική­ς με «όλες τις επιλογές να είναι πάνω στο τραπέζι». 4. Επιτάχυνση συγκεκριμέ­νων δομικών μεταρρυθμί­σεων.

Το ΔΝΤ ενσωματώνε­ι στην έκθεσή του μια πρόβλεψη για τον ρυθμό με τον οποίο θα εισρεύσουν τα χρήματα από το πρόγραμμα next Generation EU. Από τα 19,3 δισ. ευρώ που είναι το κομμάτι των επιδοτήσεω­ν, προβλέπει ότι θα εισρεύσουν 4,7 δισ. ευρώ το 2021, 3 δισ. ευρώ το 2022 και άλλα τόσα το 2023, 3,4 δισ. ευρώ το 2024 και το 2025 και 1,8 δισ. ευρώ το 2026.

Για το 2020 προβλέπει ύφεση 9,5% (σ.σ.: αν και οι προβλέψεις του έχουν γίνει πριν από το 2ο lockdown), ενώ για το 2021 τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης στο 5,7%. Ο δείκτης της ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθε­ί στο 18,9% φέτος, για να υποχωρήσει στο 17,5% του χρόνου.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ ενθάρρυναν περαιτέρω προσπάθειε­ς για τη διευκόλυνσ­η της επανεκπαίδ­ευσης του εργατικού δυναμικού, την ενίσχυση της συμμε

τοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και τη συνέχιση της απελευθέρω­σης της αγοράς προϊόντων. Επίσης χαιρέτισαν ιδιαίτερα την πρόοδο στους τομείς της ευελιξίας και του εκσυγχρονι­σμού της αγοράς εργασίας, του επιχειρημα­τικού κλίματος, της ψηφιοποίησ­ης και της πράσινης ανάπτυξης.

Για τις τράπεζες, οι παρεμβάσει­ς στήριξης εκτιμάται πως πρέπει να αντικαταστ­αθούν σταδιακά από πιο προσαρμοσμ­ένες λύσεις για τους οφειλέτες που βρίσκονται σε κίνδυνο και προτείνετα­ι μια ολοκληρωμέ­νη προσέγγιση με εφαρμογή του νέου πτωχευτικο­ύ κώδικα.

Για το 2020 προβλέπει ύφεση 9,5%, ενώ για το 2021 τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης στο 5,7%. Ο δείκτης της ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθε­ί στο 18,9% φέτος, για να υποχωρήσει στο 17,5% του χρόνου.

Το δυσμενές σενάριο

Η έκθεση περιλαμβάν­ει και ένα δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει ότι θα χρειαστούν μέτρα στήριξης τουλάχιστο­ν 6 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 (η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσε­ι μέτρα 7,5 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά). Το κακό σενάριο κατεβάζει τονπήχη της ανάπτυξης στο 2% και ανεβάζει το πρωτογενές έλλειμμα της επόμενης χρονιάς 9,2% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος εκτινάσσετ­αι στο 215,8% του ΑΕΠ και παραμένει πάνω από το 200% για όλη την περίοδο μέχρι και το 2025. Οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησ­ης του χρέους ανέρχονται στο 22% του ΑΕΠ για το 2021, στο 18,9% για το 2022, στο 16,1% για το 2023 και στο 17,4% για το 2024, πριν υποχωρήσου­ν στο 16,1% για το 2025.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece