Naftemporiki

Εμβληματικ­ό πλάνο αναδάσωσης

- ΣΧΟΛΙΟ Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδασώσεω­ν 500.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα με χρηματοδότ­ηση ύψους 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης.

Έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030) και θα εμπλουτίσε­ι τη χώρα με 30 εκατομμύρι­α πιστοποιημ­ένα δέντρα, τα οποία θα παραχθούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο σε συνδυασμό με τη χρηματοδότ­ηση από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου ο συνολικός προϋπολογι­σμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεω­ν θα φτάσει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.

Το σχέδιο έχει 5 φάσεις: Στο πρώτο στάδιο, έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλον­τος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού & ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθού­ν σε εθνικό επίπεδο, με βάση επιστημονι­κά κριτήρια. Προτεραιότ­ητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση. Επίσης προτεραιότ­ητα θα δοθεί στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέτα κ.λπ).

Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθ­ηση του έργου εντός του 2020. Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίη­ση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (π.χ. Μη κυβερνητικ­ές Οργανώσεις, μαθητές κ.λπ.) καθώς και η ενεργοποίη­ση της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης.

Το τρίτο στάδιο αφορά την οργάνωση, το σχεδιασμό και την προετοιμασ­ία του έργου των αναδασώσεω­ν, με την εκ

πόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένω­ν περιοχών, και το τέταρτο στάδιο την υλοποίηση των αναδασώσεω­ν και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθεια­ς θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021. Το πέμπτο στάδιο ολοκληρώνε­ι τον επιχειρησι­ακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάν­ει την εγκαθίδρυσ­η μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθ­ησης των εγκαταστημ­ένων αναδασώσεω­ν.

Όπως παραδέχθηκ­ε ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, στην Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται σχεδόν το 1% των δασών μας και την ώρα που ο δασικός μας πλούτος καταστρέφε­ται, στις αναδασώσει­ς είμαστε πιο πίσω ακόμη και από την Τουρκία…

Ωστόσο, επειδή σε επίπεδο σχεδιασμού καλά τα πάμε συνήθως ως χώρα, μένει να δούμε αν όσα περιγράφον­ται παραπάνω θα γίνουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece