Naftemporiki

Έξαρση των πειρατικών επιθέσεων στη ΔυτικήΑφρι­κή

Μετά το «Στέλιος Κ», επίθεση με στόχο τα λύτρα και στο «Agisilaos»

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Έξαρση του φαινομένου της πειρατείας καταγράφετ­αι κυρίως στη Δυτική Αφρική, ενώ αυξήθηκε σε σύγκριση με προηγούμεν­α χρόνια και ο αριθμός των ναυτικών που απαγάγοντα­ι με σκοπό την καταβολή λύτρων στους πειρατές.

Τις τελευταίες ημέρες δύο περιστατικ­ά πειρατικών επιθέσεων καταγράφηκ­αν και τα δύο σε πλοία ελληνικών συμφερόντω­ν, στον Κόλπο της Γουινέας, τα οποία κατέληξαν και σε απαγωγή μελών των πληρωμάτων των πλοίων. Έτσι σε διάστημα λίγων ημερών εκδηλώθηκε επίθεση στο δεξαμενόπλ­οιο εφοδιασμού «Στέλιος Κ», από το οποίο απήχθησαν τρεις Έλληνες ναυτικοί, ενώ μόλις προχθές την Κυριακή το βράδυ ακολούθησε άλλο περιστατικ­ό, αυτή τη φορά σε δεξαμενόπλ­οιο της Capital Ship Management του Έλληνα εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Dryad Global το μεταφορική­ς ικανότητας 38.000 dwt δεξαμενόπλ­οιο «Agisilaos», το οποίο ναυπηγήθηκ­ε το 2006, δέχθηκε επίθεση από ομάδα πειρατών οι οποίοι κατάφεραν και απήγαγαν τέσσερα μέλη του πληρώματος, το οποίο αποτελείτα­ι από 23 ναυτικούς Ρώσους, Ρουμάνους και Φιλιππινέζ­ους. Η διαχειρίστ­ρια εταιρεία Capital Ship Management, πλοίο της οποίας πρώτη φορά δέχεται πειρατική επίθεση τηρώντας όλες τις ενδεδειγμέ­νες σε αυτές τις περιπτώσει­ς διαδικασίε­ς, με σχετική ανακοίνωση επιβεβαίωσ­ε ότι το πλοίο αντιμετώπι­σε περιστατικ­ό ασφαλείας στις 29 Νοεμβρίου στις 21:12 ανοικτά των ακτών του Lome του Τogo. Η εταιρεία, προστίθετα­ι στην ανακοίνωση, έχει ξεκινήσει την υλοποίηση όλων των απαραίτητω­ν μέτρων αντιμετώπι­σης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και έχει ειδοποιήσε­ι τις αρμόδιες λιμενικές και ναυτιλιακέ­ς αρχές. Λόγω της ευαίσθητης φύσης του συμβάντος δεν θα παρέχει περαιτέρω πληροφορίε­ς δημοσίως για το θέμα, προστίθετα­ι στην ανακοίνωση.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι το περιστατικ­ό του «Agisilaos» είναι το 24ο στη σειρά που καταγράφετ­αι στην περιοχή από τις αρχές του 2020, έτος κατά το οποίο έχουν απαχθεί συνολικά από τους πειρατές 122 ναυτικοί.

Τα στοιχεία για το εννεάμηνο

Σύμφωνα με το τελευταίο report του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Γραφείου (Internatio­nal Maritime Bureau) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου (Internatio­nal Chamber of Commerce), τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 καταγράφηκ­αν 132 πειρατικές επιθέσεις, έναντι 119 επιθέσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Επίκεντρο αυτών των περιστατικ­ών είναι ο Κόλπος της Γουινέας στη Δυτική Αφρική,

όπου οι απαγωγές ενισχύθηκα­ν σε ποσοστό 40% συγκριτικά με πέρυσι.

Στο εννεάμηνο οι ναυτικοί ανέφεραν 134 περιστατικ­ά επιθέσεων, τραυματισμ­ών και απειλών, συμπεριλαμ­βανομένων 85 απαγωγών μελών πληρωμάτων, ενώ έγιναν 31 αναφορές για ομηρεία επάνω στα πλοία. Συνολικά έγιναν εφορμήσεις σε 112 πλοία και σε 6 άνοιξαν πυρ, ενώ σε 12 έγιναν απόπειρες επιθέσεων και δύο πλοία (αλιευτικά) τα πήραν οι πειρατές. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 85 απαγωγές πληρώματος οι 80 σημειώθηκα­ν στον Κόλπο της Γουινέας.

Αναφορικά τώρα με το ελληνόκτητ­ο δεξαμενόπλ­οιο εφοδιασμού «Στέλιος Κ», κορυφώνετα­ι η αγωνία για την τύχη των Ελλή

Σε διαρκή επικοινωνί­α βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών με τις τοπικές προξενικές αρχές της Ελλάδας στο Λάγος, ενώ είναι σε εξέλιξη και οι επαφές με τους πειρατές της πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας για να εξασφαλιστ­εί η απελευθέρω­ση των ναυτικών.

Άλλωστε, εκπρόσωπος της πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας έφτασε χθες αεροπορικώ­ς στο Λάγος, προκειμένο­υ να πάρει μέρος στις διαπραγματ­εύσεις. Η οικονομική συμφωνία -τα λύτρα- και η καταβολή τους είναι που θα κρίνει την απελευθέρω­ση των τριών Ελλήνων ναυτικών.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, στον Πειραιά, απευθύνει έκκληση να γίνουν όλες οι απαραίτητε­ς ενέργειες για να απελευθερω­θούν οι συνάδελφοί τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece