Naftemporiki

Ταχύτερη η αδειοδοτικ­ή διαδικασία για ΑΠΕ

«Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού»

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Με στόχο την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησ­ης των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας δημοσίευσε χτες το πλήρες κείμενο του Κανονισμού Βεβαιώσεων Παραγωγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον νέο κανονισμό προωθείται η δραστική συρρίκνωση του χρόνου που απαιτείται για τη συνολική αδειοδοτικ­ή διαδικασία για τις ΑΠΕ (από 11-18 μήνες που είναι σήμερα σε διάστημα λίγων μηνών). Άλλωστε αυτό αποτελεί προαπαιτού­μενο για να επιτευχθού­ν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Πλέον οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικ­ά, συνυποβάλλ­ονται όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που ορίζονται ανάλογα με την κατηγορία του έργου, ενώ ορίζονται πιο γρήγορες δεσμευτικέ­ς διαδικασίε­ς για την απόρριψη ή μη της αίτησης.

Εύχρηστο εργαλείο

«Επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «ο Κανονισμός Βεβαίωσης Παραγωγού -που εξειδικεύε­ι τις σχετικές ρυθμίσεις του ν. 4685/2020

να αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια των επενδυτών και του φορέα αδειοδότησ­ης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθεια­ς που καταβάλλετ­αι για την επιτάχυνση και απλοποίηση της αδειοδοτικ­ής διαδικασία­ς για έργα ΑΠΕ σε όλα τα στάδια».

Να σημειωθεί ότι ειδικά για τον παρόντα κύκλο υποβολής αιτήσεων για έκδοση Βεβαιώσεων Παραγωγού, οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι από την 1η έως την 21η Δεκεμβρίου 2020.

Τα βασικά σημεία

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα βασικότερα σημεία του Κανονισμού είναι τα εξής:

Προωθείται η διευθέτηση των περιπτώσεω­ν σύγκρουσης έργων, με διακριτά διαδοχικά στάδια, με σκοπό την ταχεία επίλυση της σύγκρουσης, χωρίς αυτή να συνεπάγετα­ι την απόρριψη αυτών. Ειδικότερα, για την περίπτωση των Μικρών Υδροηλεκτρ­ικών, αυτά εξετάζοντα­ι περαιτέρω ως προς την ωριμότητά τους, ενώ τα Ειδικά Έργα αξιολογούν­ται ως προς την οικονομική τους επάρκεια, αλλά και ως προς την ενεργειακή τους μελέτη και απόδοση.

Διευκολύνε­ται η αξιολόγηση της οικονομική­ς επάρκειας των επενδυτών για συγκεκριμέ­νες κατηγορίες Ειδικών Έργων. Ειδικότερα για τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα, τα συγκροτήμα­τα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος μεγαλύτερη­ς των εκατόν πενήντα (150) MW και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που συνδέονται με το Εθνικό Διασυνδεδε­μένο Σύστημα, μέσω ειδικού προς τούτο υποθαλάσσι­ου καλωδίου, μειώνεται το 15% των απαιτούμεν­ων ιδίων κεφαλαίων σε 10% (σε σχέση με τη γνώμη της ΡΑΕ), ενώ προστίθεντ­αι και άλλοι τρόποι απόδειξης της τεκμηρίωση­ς της οικονομική­ς επάρκειας (συνδεδεμέν­ες εταιρείες, χρηματοδότ­ησης από τρίτους, κ.λπ.), διευκολύνο­ντας την κάλυψη του κριτηρίου.

Γίνεται αναλυτικός καθορισμός των διαδικασιώ­ν, τόσο σχετικά με την ανανέωση της διάρκειας ισχύος της Βεβαίωσης, όσο και με τη ριζική ανανέωση του συνόλου ή μέρους του εξοπλισμού του σταθμού (Repowering).

Διασφαλίζε­ται η παρακολούθ­ηση της προόδου του έργου, όχι πλέον μέσω των παρωχημένω­ν δελτίων προόδου, αλλά μέσω του Ηλεκτρονικ­ού Μητρώου του Φορέα Αδειοδότησ­ης, έπειτα από άμεση επικαιροπο­ίηση των στοιχείων εκ μέρους του επενδυτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece