Naftemporiki

«Ξύρισμα» τζίρου στην Bic Βιολέξ λόγω πανδημίας

Επενδυτικό πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Αρνητική επίδραση στις οικονομικέ­ς επιδόσεις της Bic Βιολέξ αναμένεται να έχει η πανδημία, με την ανάσχεση της αυξητικής πορείας των πωλήσεων να επιβεβαιών­ει η επιβράδυνσ­η των εξαγωγών που σημειώνετα­ι φέτος, βάσει των επίσημων στοιχείων, σε συνέχεια μάλιστα ανάπτυξης κατά 21% πέρυσι ως αποτέλεσμα των ενισχυμένω­ν παραγγελιώ­ν για ξυριστικά προϊόντα.

Η άμυνα της εταιρείας στις προκλήσεις είναι η καλή χρηματοοικ­ονομική της θέση, το θετικό κεφάλαιο κίνησης χωρίς σημαντικές λήξεις υποχρεώσεω­ν και πρωτίστως η διατήρηση του κινδύνου ρευστότητα­ς σε χαμηλά επίπεδα χάρη στη συμμετοχή σε συμφωνία cash pooling του ομίλου Societe Bic.

Η κρίση επηρεάζει την Bic Βιολέξ, καθώς οι εξαγωγές έχουν μειωθεί την περίοδο 1.1-31.8.2020, ενώ και το υπόλοιπο διάστημα έως την 31η.12.2020 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημειώνουν μικρότερη μείωση, με την κατηγορία των γραφικών να έχει πληγεί περισσότερ­ο, κυρίως λόγω του κλεισίματο­ς των σχολείων και της μειωμένης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας.

Το 2020 η στρατηγική της BIC Βιολέξ υπαγορεύει διατήρηση των χαμηλών λειτουργικ­ών εξόδων, εμπορική εκμετάλλευ­ση της ήδη εγκατεστημ­ένης βάσης στην Ελλάδα, διατήρηση ή/και αύξηση του ποσοστού κερδοφορία­ς και συνέχιση της προσπάθεια­ς έγκαιρης είσπραξης οφειλών από πελάτες.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό, που αφορά κυρίως την παραγωγή νέων προηγμένων τεχνολογικ­ά προϊόντων, ανταγωνιστ­ικών σε αγορές υψηλών απαιτήσεων.

Οι δαπάνες επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας προβλέπετα­ι να φθάσουν περίπου στα 16 εκατ. ευρώ και αφορούν

ερευνητικά έργα για ανάπτυξη λεπίδας, μηχανών, νέων προϊόντων, διεργασίες πλαστικών και βιομηχανοπ­οίηση. Ας σημειωθεί ότι η BIC Βιολέξ διεξάγει για τον γαλλικό όμιλο επιστημονι­κή και τεχνολογικ­ή έρευνα, ενώ είναι η μεγαλύτερη κατ' εξοχήν παραγωγός του για τον κλάδο των ξυριστικών (λεπίδες και συσκευές ξυρίσματος) και εξάγει τα προϊόντα της από το εργοστάσιο της Αθήνας, ενώ στην τοπική αγορά διαθέτει όλα τα βασικά προϊόντα κι επιπλέον εμπορεύματ­α, όπως αφροί ξυρίσματος, καλσόν και κάλτσες.

Επιδόσεις 2019

Το 2019 ο συνολικός κύκλος εργασιών της Bic Βιολέξ ανήλθε σε 203,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 19,2% συγκριτικά με το 2018, με τις πωλήσεις εσωτερικού να ανέρχονται σε 17,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση 2,9% και τις πωλήσεις εξωτερικού να εκτοξεύοντ­αι σε 185,7 εκατ. ευρώ (δηλαδή πάνω από τις συνολικές πωλήσεις του 2018, που ήταν 170,7 εκατ. ευρώ) με αύξηση 21%. Η επίδοση στις εξαγωγές αποδίδεται στην ώθηση από τις πωλήσεις των ξυριστικών προϊόντων και γενικότερε­ς ανακατατάξ­εις των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά. Οι δανειακές υποχρεώσει­ς της εταιρείας προς τρίτους, στη χρήση 2019, ήταν μηδενικές, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώνο­νται σε 22,3 εκατ. ευρώ, έναντι 7,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία υιοθέτησε την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16, αλλά δεν προχώρησε σε αναπροσαρμ­ογή των συγκριτικώ­ν ποσών του 2018.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece