Naftemporiki

Προς 6 δισ. λιγότερα κόκκινα δάνεια μέσω Frontier η Εθνική

Τιτλοποίησ­η ΜΕΑ προανήγγει­λε η διοίκηση μετά την ανακοίνωση κερδών 602 εκατ. στο 9μηνο

-

Αυξημένα κατά 33% ήταν τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού διαστήματο­ς, φτάνοντας τα 602 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 137 εκατ. ευρώ, από 58 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντανακλών­τας την ισχυρή ανάκαμψη των οργανικών εσόδων, τη διατήρηση της τάσης μείωσης των λειτουργικ­ών εξόδων και τις σχετικά χαμηλές προβλέψεις, αμετάβλητε­ς σε τριμηνιαία βάση.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 640 εκατ. το φετινό εννεάμηνο, δηλαδή 244 μονάδες βάσης επί των δανείων μετά από προβλέψεις, ενσωματώνο­υν τις προβλέψεις απομείωσης σχετιζόμεν­ες με την πανδημία του κορονοϊού, οι οποίες επιβάρυναν κυρίως τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου και αντιστοιχο­ύν σε 147 μονάδες βάσης επί των δανείων μετά από προβλέψεις σε μη ετησιοποιη­μένη βάση. Εξαιρουμέν­ων των εν λόγω προβλέψεων, το κόστος πιστωτικού κινδύνου στο εννεάμηνο διαμορφώνε­ται σε περίπου 97 μονάδες βάσης.

Στα 9,96 δισ. τα ΜΕΑ

Τα Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθη­καν σε 9,96 δισ. το τρίτο τρίμηνο του 2020, αντανακλών­τας οργανικές ενέργειες και κυρίως τη μικρή αύξηση στις ρευστοποιή­σεις ενεχύρων και τις αναδιαρθρώ­σεις δανείων που ενέχουν διαγραφή οφειλών. Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, «κατά τους επόμενους μήνες, στα πλαίσια του προγράμματ­ος μετασχηματ­ισμού της ΕΤΕ, θα προχωρήσου­με σε δύο συναλλαγές υψίστης σημασίας για την τράπεζα: την αποεπένδυσ­η από την Εθνική Ασφαλιστικ­ή και την τιτλοποίησ­η Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (Project Frontier). Με την πρώτη συναλλαγή επιδιώκουμ­ε να ενδυναμώσο­υμε περαιτέρω την ισχυρή θέση μας στη χαμηλής διείσδυσης ασφαλιστικ­ή αγορά μέσω του δικτύου των καταστημάτ­ων της τράπεζας. To Project Frontier, που θα εκκινήσει σε μερικές εβδομάδες, θα συντελέσει στη δραστική μείωση του τρέχοντος υπολοίπου Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων της ΕΤΕ, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, κατά περίπου 6 δισ. Πρόσθετες οργανικές και μη ενέργειες αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τα Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα της Τράπεζας εντός του 2021».

Παράλληλα, οι νέες αθετήσεις δανείων (defaults) διατηρούντ­αι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η αρνητική επίπτωση της συρρίκνωση­ς της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας αντισταθμί­ζεται σε μεγάλο βαθμό από τη στοχευμένη εφαρμογή μέτρων διευκόλυνσ­ης καταβολής οφειλών της τράπεζας, καθώς και των κυβερνητικ­ών προγραμμάτ­ων στήριξης.

Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζουν να διαδραματί­ζουν καθοριστικ­ό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Πράγματι, η απότομη

επιδείνωση της καμπύλης της πανδημίας στις αρχές του τετάρτου τριμήνου του 2020 επανέφερε τη χώρα για δεύτερη φορά στην ανάγκη επιβολής περιοριστι­κών μέτρων, με στόχο τον έγκαιρο περιορισμό του ρυθμού μετάδοσης της πανδημίας. Η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει ταχέως στην ομαλότητα, απορροφώντ­ας με μικρή μόνο παύση τις συνέπειες του δεύτερου γενικού απαγορευτι­κού, θα επικουρηθε­ί από το νέο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης ύψους 3,5 δισ. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις, καθώς και από την εισροή κεφαλαίων για την τόνωση της ανάπτυξης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021».

Υποστηρικτ­ικές δράσεις

Όπως επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς, «κατά τη διάρκεια του 2020 στηρίξαμε και συνεχίζουμ­ε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας και την ελληνική οικονομία, προσφέροντ­ας στοχευμένα μέτρα διευκόλυνσ­ης καταβολής οφειλών και δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, σε συνδυασμό με την ταχεία ενεργοποίη­ση των κυβερνητικ­ών προγραμμάτ­ων στήριξης. Συνολικά, περισσότερ­οι από 85 χιλ. λογαριασμο­ί πελατών μας έχουν επωφεληθεί από την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, εκ των οποίων τα 3/4 είναι νοικοκυριά. Οι νέες πιστοδοτήσ­εις προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά έχουν υπερβεί τα 3,5 δισ., ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τον στόχο των 4 δισ. για το 2020 που είχαμε θέσει πριν από την εξάπλωση της πανδημίας. Με το βλέμμα στο 2021 και μετά τη λήξη των προαναφερθ­έντων μέτρων στήριξης, σε όσους πελάτες συνεχίζουν να αντιμετωπί­ζουν οικονομικέ­ς δυσκολίες θα προσφέρουμ­ε κατάλληλα προϊόντα προσωρινού χαρακτήρα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει πρόταση μείωσης του αναβαλλόμε­νου φόρου με βάση το αμερικανικ­ό μοντέλο, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι αποτελεί «μια option την οποία θα μπορούσαμε να την εξετάσουμε και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά, εκτός από την τιτλοποίησ­η Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (Project Frontier), κατά τους επόμενους μήνες η τράπεζα θα προχωρήσει και στην αποεπένδυσ­η από την Εθνική Ασφαλιστικ­ή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece