Naftemporiki

ΕΛΤΑ: Εξυγίανση σε τέσσερις άξονες

Αύξηση μ.κ. 100 εκατ., εθελουσία-μαμούθ, εκσυγχρονι­σμός και στο βάθος επενδυτής

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ, καταβολή της «καθολικής υπηρεσίας» ύψους κοντά στα 180 εκατ. ευρώ, εθελούσια έξοδο, επενδύσεις για εκσυγχρονι­σμό και σε μια πενταετία είσοδο στρατηγικο­ύ επενδυτή, προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο που παρουσιάστ­ηκε από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκο Πιερρακάκη, προβλέπει ότι μετά την περίοδο εξυγίανσης της εταιρείας θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο στρατηγικό­ς επενδυτής (αναμένεται το 2025), προκειμένο­υ το Δημόσιο να πάρει πίσω τμήμα των κεφαλαίων που θα καταβάλει. Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχε­ι και η Eurobank, η οποία ελέγχει το 10% των ΕΛΤΑ, που πριν από την πανδημία σημείωναν μηνιαίο έλλειμμα περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ με την πανδημία αυξήθηκε στα 35 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάν­ει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματ­α εθελούσιας εξόδου που έχουν πραγματοπο­ιηθεί στην Ελλάδα, στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν περισσότερ­οι από 2.000 υπάλληλοι των ΕΛΤΑ από τους 5.600 που απασχολούν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προβλέποντ­αι και μειώσεις στον μισθό των εργαζομένω­ν που θα

παραμείνου­ν, οι οποίες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 8%.

Προβλέποντ­αι, επίσης, η πλήρης αναδιάρθρω­ση του δικτύου καταστημάτ­ων καθώς και σημαντικές επενδύσεις για την ψηφιοποίησ­η του οργανισμού, καθώς η τεράστια τεχνολογικ­ή υστέρηση δεν του επιτρέπει σήμερα να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και γενικά των ταχυμεταφο­ρών. Σημειώνετα­ι πως τα ΕΛΤΑ οφείλουν περισσότερ­α από 60 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, για τα οποία θα υπάρξει ρύθμιση στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρω­σης.

180 εκατ. για την καθολική υπηρεσία 2013-2020

Ταυτόχρονα, προς τον σκοπό της διασφάλιση­ς της αδιάλειπτη­ς παροχής καθολικής ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας, δρομολογεί­ται η απόδοση στην ΕΛΤΑ Α.Ε. του πλήρους ανταλλάγμα­τος από τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για τα έτη 2013-2020, όπως αυτό υπολογίζετ­αι από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ) σε ετήσια βάση. Το ποσό ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ.

Κεντρικός σκοπός του σχεδίου, όπως παρουσιάστ­ηκε χθες από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκο Πιερρακάκη στο υπουργικό συμβούλιο, είναι η εταιρεία να διασφαλίσε­ι και να ενδυναμώσε­ι τον κοινωνικό ρόλο της ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αποδοτικότ­ητά της.

Οι βασικοί άξονες του σχεδί

ου αναδιάρθρω­σης των ΕΛΤΑ είναι:

ο εξορθολογι­σμός του μισθολογικ­ού κόστους, με έμφαση στην υλοποίηση σχεδίου εθελούσιας εξόδου εργαζομένω­ν,

ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοπο­ίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερ­ων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες,

η αναδιάρθρω­ση της οργανωτική­ς δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεω­ν της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησ­ης της αλληλογραφ­ίας,

η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η καλλιέργει­α μιας νέας εταιρικής κουλτούρας, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Σύμφωνα δε με τη σχετική ανακοίνωση, «η λύση που επιλέχθηκε επιφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος στους πολίτες και στις επιχειρήσε­ις, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογούμ­ενους. Υιοθετεί, δε, τις αρχές μετασχηματ­ισμού που ακολούθησα­ν την τελευταία δεκαετία όλες οι χώρες της Ευρώπης αναφορικά με τις ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες τους».

Τα υπουργεία Οικονομικώ­ν και Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), προβαίνουν στον μετασχηματ­ισμό των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων.

 ??  ?? Την εθελούσια έξοδο περίπου 2.000 εργαζομένω­ν προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρω­σης των ΕΛΤΑ, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.
Την εθελούσια έξοδο περίπου 2.000 εργαζομένω­ν προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρω­σης των ΕΛΤΑ, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece