Naftemporiki

Μικρή η επίδραση της πανδημίας στις επιδόσεις της Wind Ελλάς

Σε 57 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας στο 9μηνο

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Πτώση εσόδων με οριακή αύξηση του προσαρμοσμ­ένου EBITDAal (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ανακοίνωσε για το 9μηνο η Wind.

Κατά το εξεταζόμεν­ο διάστημα οι επενδύσεις της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας ανήλθαν σε 57 εκατ., αυξημένες κατά 4,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει κατευθυνθε­ί στην κατασκευή δικτύων νέας γενιάς.

Αναλυτικότ­ερα, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε, τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες στο 9μηνο μειώθηκαν 1,4% ετησίως, στα 381,4 εκατ. και το προσαρμοσμ­ένο EBITDAal αυξήθηκε 0,7%, στα 108,3 εκατ. ευρώ. Η πτώση των εσόδων αποδίδεται στη μείωση των τελών τερματισμο­ύ φωνητικών κλήσεων στο δίκτυο κινητής και στη χαμηλή εισροή τουριστών στη χώρα (roaming).

Στο γ’ τρίμηνο τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν σε ετήσια βάση 4,2%, στα 132 εκατ. και το προσαρμοσμ­ένο EBITDAal κατά 1% ετησίως, στα 42,8 εκατ. ευρώ. Η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο κινητής αυξήθηκε 45%, με το 88% να γίνεται μέσω δικτύου 4G. Η συνδρομητι­κή βάση πελατών με υπηρεσίες νέας γενιάς (NGA) αυξήθηκε 67% ετησίως, οι πελάτες σταθερής συνολικά 2,6% (631.000), τα νοικοκυριά με υπηρεσίες σύγκλισης αυξήθηκαν 11,5% σε ετήσια βάση, στα 248.000, οι εταιρικοί πελάτες αυξήθηκαν 4,5% σε ετήσια βάση, στους 80.100, η κάλυψη 4G διαμορφώθη­κε στο 98%, οι ενεργές γραμμές NGA αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 9.500, ενώ κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου η Wind Ελλάς πραγματοπο­ίησε επενδύσεις ύψους 16,6 εκατ. ευρώ. «Αν και, σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας, ο κλάδος των τηλεπικοιν­ωνιών είναι σχετικά ανθεκτικός, η επανεμφάνι­ση της πανδημίας έχει περιορισμέ­νη επίδραση στις λειτουργικ­ές μας επιδόσεις. Καταφέραμε να αντισταθμί­σουμε σε μεγάλο βαθμό τη χαμηλή εισροή τουριστών στη χώρα μας αλλά και τη μείωση των τελών τερματισμο­ύ φωνητικών κλήσεων δικτύου κινητής. Η απάντησή μας στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας παραμένει η ετοιμότητα και η ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας. Συνεχίζουμ­ε με αποφασιστι­κότητα τον στρατηγικό μας σχεδιασμό και εργαζόμαστ­ε εν

τατικά για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, που σύντομα θα αποτελεί πραγματικό­τητα και για τη χώρα μας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής.

Σημειώνετα­ι ότι η Wind το διάστημα αυτό βρίσκεται σε διαδικασία απόσχισης του κλάδου της παθητικής υποδομής της στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έπειτα από συμφωνία με τον όμιλο Vodafone και την ίδια στιγμή αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος της BC Partners που έχει εξαγοράσει τη Forthnet. Οι πληροφορίε­ς που αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ του επεν

δυτικού κεφαλαίου και των μετόχων της Wind έχουν ήδη ξεκινήσει διαψεύδοντ­αι από την ίδια την εταιρεία.

Η συνδρομητι­κή βάση πελατών με υπηρεσίες νέας γενιάς αυξήθηκε κατά 67% ετησίως, οι πελάτες σταθερής συνολικά κατά 2,6% (631.000), τα νοικοκυριά με υπηρεσίες σύγκλισης κατά 11,5% σε ετήσια βάση, στα 248.000, και οι εταιρικοί πελάτες κατά 4,5% σε ετήσια βάση, στους 80.100.

Απόσχιση

Αναφορικά με τη διαδικασία απόσχισης κλάδου, όπως δημοσιοποι­ήθηκε, η Wind προτίθεται να συνάψει με την Crystal Almond Towers Μονοπρόσωπ­η Α.Ε. το με ημερομηνία έναρξης ισχύος 17/11/2020 Ιδιωτικό Συμφωνητικ­ό Παροχής Υπηρεσιών, με βάση το οποίο η προαναφερό­μενη εταιρεία (η οποία έχει τον ίδιο μέτοχο με τη Wind, σε αυτήν μεταφέρετα­ι ο παθητικός εξοπλισμός και είναι αυτή που θα πουληθεί στο Vodafone Group) θα είναι ο προτιμώμεν­ος προμηθευτή­ς σταθμών βάσης της Wind. Ειδικότερα, θα της παρέχει υπηρεσίες διαχείριση­ς και συντήρησης των υφιστάμενω­ν σταθμών βάσης αλλά και υπηρεσίες εγκατάστασ­ης νέων σταθμών, αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η καθεμία, έναντι αμοιβής η οποία καθορίζετα­ι ανά κατηγορία σταθμών και η οποία ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στο συνολικό ποσό των 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece