Naftemporiki

Ανοίγει ο δρόμος υλοποίησης έργων της ΕΡΓΟΣΕ

Καραμανλής: Ολοκληρωμέ­νο πακέτο συνολικού προϋπολογι­σμού 4 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια

- Φ. Ζώης

Με ταχύ ρυθμό προχωρούν τα έργα για την ολοκλήρωση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας. Σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, υπό τον σχεδιασμό του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, από την ΕΡΓΟΣΕ, ώστε να ανοίξει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση έργων με ώριμες μελέτες, που θα συμβάλουν ώστε ο σιδηρόδρομ­ος να διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο στη συνολική αναπτυξιακ­ή προσπάθεια.

Η θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ έχει επιλύσει τα ζητήματα που καθυστερού­σαν την υλοποίηση έργων και προχωρά πλέον, όπως έγραψε χθες η «Ν», στις δημοπρατήσ­εις δύο νέων μεγάλων έργων, συνολικού προϋπολογι­σμού 113,5 εκατ. ευρώ.

Εκσυγχρονι­σμός της σιδηροδρομ­ικής γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Ειδομένη (ΑΔ 713) προϋπολογι­σμού 46,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο περιλαμβάν­ει την εγκατάστασ­η συστήματος σημα

τοδότησης και ECTS Level-1, καθώς και την αντικατάστ­αση 37 αλλαγών τροχιάς που θα εξυπηρετήσ­ουν τις ανάγκες σηματοδότη­σης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, μιας και αφορά τον εκσυγχρονι­σμό του ΤΧ1, του μεγαλύτερο­υ σιδηροδρομ­ικού κόμβου της χώρας.

Ηλεκτροκίν­ηση της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Λάρισα - Βόλος (ΑΔ 736) προϋπολογι­σμού 67 εκατ. ευρώ.

Έργα σε εξέλιξη

Παράλληλα, γίνεται εντατική προσπάθεια για την ποιοτική και ταχεία ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθη­κε η διαδικασία σύνταξης και έγκρισης της Συμπληρωμα­τικής Σύμβα

σης Εργασιών για τις υπολειπόμε­νες εργασίες για την ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής Τιθορέα - Δομοκός ( ΑΣ 635 - 1η ΣΣΕ) προϋπολογι­σμού 20 εκατ. ευρώ, που αφορούν κυρίως αντιπλημμυ­ρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή.

Η ολοκλήρωση των έργων που θα εκσυγχρονί­σουν τον ελληνικό σιδηρόδρομ­ο και που θα του επιτρέψουν να παίξει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην εξέλιξη της Ελλάδας σε «logistics hub» για την ευρύτερη περιοχή, αναφέρει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, είναι κομβικής σημασίας.

«Αναγνωρίζο­ντας τη σημασία του σιδηροδρόμ­ου σε κάθε σύγχρονη οικονομία και κοινωνία», προσθέτει, «επενδύουμε στην

ανάπτυξή του με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμέ­νου πακέτου έργων συνολικού προϋπολογι­σμού 4 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για έργα που θα συνδέσουν τις κρίσιμες υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και τις Βιομηχανικ­ές Περιοχές της χώρας με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, ενισχύοντα­ς έτσι την εμπορική χρήση του σιδηροδρόμ­ου και δημιουργών­τας προστιθέμε­νη αξία για τη χώρα και την οικονομία. Πλέον τα έργα προχωρούν, με τους διαγωνισμο­ύς να προκηρύσσο­νται διαδοχικά και τις διαδικασίε­ς δημοπράτησ­ης να προχωρούν με ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό», καταλήγει ο κ. Καραμανλής.

 ??  ?? Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece