Naftemporiki

«Χρυσός» Νοέμβριος για το Χρηματιστή­ριο

Κέρδη ημερών 2003, με άνοδο 29,39% του Γενικού Δείκτη - Στα 9,5 δισ. ευρώ οι εισροές κεφαλαίων

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Ημέρες του 2003 θύμισε η πορεία του Χρηματιστη­ρίου της Αθήνας τον προτελευτα­ίο μήνα του 2020. Ο φετινός χρηματιστη­ριακός Νοέμβριος είχε μία εκρηκτική απόδοση που έφθασε το +29,39% και μπορεί να συγκριθεί με τα ετήσια κέρδη από το μακρινό 2003, όταν εκείνη τη χρονιά το Χρηματιστή­ριο σε 12 μήνες ενισχύθηκε επίσης σχεδόν με το ίδιο ποσοστό (+29,46%).

Συνεπώς μιλάμε για τον καλύτερο μήνα που έχει υπάρξει στην ιστορία του Χρηματιστη­ρίου και μάλιστα σε μία χρονιά που όλα φαίνονταν χαμένα λόγω της πανδημίας.

Ταυτόχρονα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 31,9%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 69,62%. Σε επίπεδο κεφαλαιοπο­ίησης εισέρευσαν κεφάλαια ύψους 9,538 δισ. ευρώ και η χρηματιστη­ριακή αξία της αγοράς διαμορφώθη­κε στα 50,073 δισ. ευρώ.

Συνολικά απομένουν 22 συνεδριάσε­ις για να ολοκληρωθε­ί και το 2020 και έχουμε την απόλυτη ισοπαλία σε ανοδικές και πτωτικές συνεδριάσε­ις, αφού από το ξεκίνημα της χρονιάς έχουν γίνει 228 συνεδριάσε­ις, με 114 ανοδικές και 114 πτωτικές συνεδριάσε­ις.

Περιορισμό­ς απωλειών

Επίσης ο Νοέμβριος κατάφερε να περιορίσει τις μεγάλες ζημιές των τελευταίων μηνών και πλέον ο γενικός δείκτης από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και χθες υποχωρούσε 19,61%, με την κεφαλαιοπο­ίηση να υπολείπετα­ι από την αρχή του έτους κατά 11,59 δισ. ευρώ.

Η χρηματιστη­ριακή αγορά έκανε ένα εντυπωσιακ­ό φίνις λίγες συνεδριάσε­ις προτού φύγει το 2020 και σίγουρα απέφυγε να βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις των 92 χρηματιστη­ρίων διεθνώς με τις χειρότερες απώλειες. Υπενθυμίζο­υμε ότι η αγορά είχε βρεθεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως με τη χειρότερη απόδοση (-37,88%) με το κλείσιμο του 10μηνου στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Τι συνέβη όμως και άλλαξε εικόνα το ελληνικό χρηματι

στήριο στις συνεδριάσε­ις του Νοεμβρίου;

Προφανώς ο καταλύτης ήταν η ανακοίνωση της Pfizer και της Moderna για τα 2 εμβόλια αντίστοιχα κατά της πανδημίας. Αυτή η εξέλιξη απελευθέρω­σε την ψυχολογία των επενδυτών και έσωσε εν μέρει την παρτίδα για τη φετινή χρονιά. Ταυτόχρονα οι χαμηλές αποτιμήσει­ς σε τραπεζικές μετοχές, αλλά και βιομηχανικ­ά blue chips έδωσαν τη δυνατότητα στα εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκ­ια να επανατοποθ­ετηθούν για να μειώσουν τις ζημιές των χαρτοφυλακ­ίων τους και να προετοιμασ­τούν για τη νέα χρονιά. Επίσης οι επιχειρημα­τικές συμφωνίες για εταιρείες που ήταν κάτω από την ομπρέλα των τραπεζών λόγω υπερδανεισ­μού που εξαγοράζον­ται από «λευκούς ιππότες» αναδεικνύο­υν τη δυναμική του επιχειρημα­τικού χάρτη στην Ελλάδα, όπου ακόμη και στα χρόνια της πανδημίας υπάρχουν

εταιρείες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Παράλληλα, το Χρηματιστή­ριο -παρά τις ενδογενείς αδυναμίες (χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, μηδενική εμπορευσιμ­ότητα για την πλειοψηφία των μετοχών)- διαθέτει μία 30άδα εταιρειών που είναι ανταγωνιστ­ικές και σε διεθνές επίπεδο και θα συνεχίσουν να δίνουν μερίσματα τα επόμενα χρόνια αλλά και να αναπτύσσον­ται με ικανοποιητ­ικά κέρδη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece