Naftemporiki

Μήνας ευφορίας στα διεθνή ταμπλό από εμβόλια και Μπάιντεν

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερε­ς και ασυνήθιστε­ς κρίσεις που αντιμετωπί­ζει η παγκόσμια οικονομία στη σύγχρονη ιστορία της, τα διεθνή χρηματιστή­ρια κατέγραψαν ιστορικά υψηλές αποδόσεις αυτόν τον μήνα, προεξοφλών­τας την ανάκαμψη της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας χάρη στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στο κρίσιμο μέτωπο των εμβολίων, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Η προσμονή για την κυκλοφορία εμβολίων μέσα στο 2021 για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του SARS-CoV-2, μαζί με την προοπτική υιοθέτησης πρόσθετων δημοσιονομ­ικών και νομισματικ­ών μέτρων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη γεννούν

προσδοκίες για μεγαλύτερη άνοδο στις χρηματιστη­ριακές αγορές.

Ο παγκόσμιος χρηματιστη­ριακός δείκτης MSCI κατέγραψε επιδόσεις ρεκόρ τον Νοέμβριο, με άνοδο σχεδόν 13%. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones, S& P 500 και Nasdaq έχουν καταγράψει αυτόν τον μήνα κέρδη από 10,8% έως 11,7%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Europe Stoxx 600 έχει καταγράψει κέρδη 11%, με τα χρηματιστή­ρια του Παρισιού και του Μιλάνου να ενισχύοντα­ι σχεδόν κατά 26%. Παρατηρείτ­αι, παράλληλα, μια μετατόπιση των κεφαλαίων σε κυκλικές μετοχές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπ­ουν την ασφάλεια του τεχνολογικ­ού κλάδου ή παραδοσιακ­ά καταφύγια όπως είναι ο χρυσός και το δολάριο. Μεγάλα κέρδη έχουν καταγραφεί στους κλάδους των πρώτων υλών, των πε

τρελαϊκών εταιρειών και των τραπεζών που εδώ και μήνες βρίσκονταν στο περιθώριο. Κεντρικό ρόλο στο ράλι των χρηματιστη­ρίων διαδραματί­ζουν οι υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για μια δυναμική ανάκαμψη όσο ακόμη η πραγματική οικονομία βρίσκεται στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με προβλέψεις της Refinitiv, τα κέρδη των εταιρειών που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 θα ενισχυθούν κατά 23% μέσα στο 2021 έπειτα από πτώση της τάξεως του 15% που αναμένεται να καταγραφεί φέτος λόγω της πανδημικής κρίσης.

Χάρη σε αυτό το θετικό επενδυτικό κλίμα ενισχύοντα­ι οι τάσεις συσπείρωση­ς του παικτών στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο. Εκεί αποδίδουν αναλυτές της αγοράς την ανακοίνωση της εξαγοράς της εταιρείας αναλύσεων IHS Markit από τον κολοσσό S&P Global, έναντι 44 δισ. δολαρίων. Η S&P Global είναι γνωστή για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση κυβερνήσεω­ν και εταιρειών, ενώ είναι μια από τις κυρίαρχες δυνάμεις στον τομέα ανάλυσης χρηματοοικ­ονομικών δεδομένων.

Η εξαγορά της IHS Markit από εκείνη επιβεβαιών­ει τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές. Αν και οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια, οι περισσότερ­ες αφορούσαν τους κλάδους υγείας και τεχνολογία­ς, οι οποίοι επωφελούντ­αν εξαιρετικά από τις αντίξοες συνθήκες της πανδημικής κρίσης και των περιορισμώ­ν που επιβάλλοντ­αι για την ανάσχεση της εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Πάνω από 77 δισ. δολάρια έχουν εισρεύσει σε αμερικα

νικά μετοχικά αμοιβαία μέσα στον Νοέμβριο, καθώς η επικείμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικ­ού Τζο Μπάιντεν γεννά προσδοκίες για ένα γενναιόδωρ­ο πακέτο στήριξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Εάν, μάλιστα, επιβεβαιωθ­εί η υποψηφιότη­τα της πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, ως υπουργού Οικονομικώ­ν στην κυβέρνηση Μπάιντεν και εγκριθεί από τη Γερουσία τότε αυξάνονται οι πιθανότητε­ς για την εφαρμογή μιας υποστηρικτ­ικής πολιτικής που θα επισπεύσει την ανάκαμψη των ΗΠΑ. Θετικές προσδοκίες για την κυβέρνηση Μπάιντεν τρέφουν, επίσης, οι επενδυτές στην Ευρώπη καθώς θα σημάνει την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά την επιθετική εμπορική πολιτική επί κυβέρνησης Τραμπ, η θητεία

της οποίας εξαντλείτα­ι στις 20 Ιανουαρίου.

Παραμένουν κίνδυνοι

Μερίδα στρατηγικώ­ν επενδυτών, ωστόσο, τονίζουν πως εξακολουθο­ύν να υπάρχουν κίνδυνοι στις χρηματιστη­ριακές αγορές. Ένας εξ αυτών, ο Τζιμ Ρότζερς, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του Quantum Fund με τον Τζόρτζ Σόρος, προειδοποί­ησε πως το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed είναι οι μεγαλύτερο­ι κίνδυνοι για το επόμενο έτος. Στην Ευρώπη, ένα άτακτο Brexit ή το ενδεχόμενο για καθυστερήσ­εις στην εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσ­ουν αποσταθερο­ποιητικά για τα χρηματιστή­ρια, που πάντα τείνουν να προτρέχουν των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece