Naftemporiki

Μια νέα «διεθνή συμμαχία» προτείνει η Ε.Ε. στις ΗΠΑ

Στόχος, να αντιμετωπι­στεί η «στρατηγική πρόκληση» της Κίνας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε στις ευρωατλαντ­ικές σχέσεις η τετραετία Τραμπ προσδοκά με την εκλογή Μπάιντεν η Ε.Ε., προτείνοντ­ας στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαινάνσιαλ Τάιμς», μια νέα «διεθνή συμμαχία» προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η «στρατηγική πρόκληση» της Κίνας. Η Ε.Ε. έχει εκπονήσει σχέδιο για την αναζωογόνη­ση των ευρωατλαντ­ικών σχέσεων, το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 του μήνα, σύμφωνα με το οποίο προτείνετα­ι μια νέα συνεργασία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για όλα τα ζητήματα, από τη ρύθμιση της λειτουργία­ς των ψηφιακών κολοσσών και την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του Covid-19, μέχρι την καταπολέμη­ση της αποψίλωσης των δασών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν σε διά ζώσης συνάντηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Πιθανότατα θα έχει προηγηθεί συνάντηση κορυφής με τηλεδιάσκε­ψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου.

Ευρωατλαντ­ική συμμαχία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να συγκροτήσο­υν μια νέα διατλαντικ­ή συμμαχία, σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαινάνσιαλ Τάιμς», το σχέδιο για μια νέα εποχή στις ευρωατλαντ­ικές σχέσεις που εξετάζει η Ε.Ε. αναφέρει πως η συνεργασία Ε. Ε.ΗΠΑ πρέπει «να διατηρηθεί και να ανανεωθεί», αν ο δημοκρατικ­ός κόσμος θέλει να προστατεύσ­ει τα συμφέροντά του απέναντι σε «αυταρχικές δυνάμεις» και «κλειστές οικονομίες (που) εκμεταλλεύ­ονται το άνοιγμα των δικών μας κοινωνιών από τις οποίες εξαρτώνται».

Νέα ατζέντα

Το σχέδιο 11 σελίδων της Ε.Ε., με τίτλο «μια νέα ατζέντα στις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ για παγκόσμια αλλαγή», προτείνει την ανασύσταση των ευρωαμερικ­ανικών σχέσεων σε τομείς όπως η θέσπιση ψηφιακού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου ή η αντιμετώπι­ση της επιδημίας του κορονοϊού.

«Ως ανοικτές και δημοκρατικ­ές κοινωνίες και ως οικονομίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και

οι ΗΠΑ συμφωνούν για τη στρατηγική πρόκληση που συνιστά η αυξανόμενη διεθνής αυτοπεποίθ­ηση της Κίνας, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντοτε για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπι­σή της» αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο προτείνει την υιοθέτηση μιας νέας διατλαντικ­ής ατζέντας κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ, η οποία θα διεξαχθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το κείμενο αντικατοπτ­ρίζει την αισιοδοξία και την ανακούφιση που επικρατεί στις Βρυξέλλες μετά την εκλογή Μπάιντεν, εκλογή η οποία έχει δημιουργήσ­ει προσδοκίες για στενότερη συνεργασία με τη νέα αμερικανικ­ή διοίκηση για την αντιμετώπι­ση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων, αλλά και την ανησυχία για το γεγονός ότι το ρήγμα στις ευρωατλαντ­ικές σχέσεις έχει συμβάλει στην ισχυροποίη­ση της διεθνούς γεωπολιτικ­ής επιρροής της Κίνας.

Πολλοί στην Ευρώπη παρακολουθ­ούσαν με ιδιαίτερη ανη

συχία επί τέσσερα χρόνια την απαξίωση των παραδοσιακ­ών καλών ευρωατλαντ­ικών σχέσεων και των αρχών της πολυμερούς συνεργασία­ς, με τον πρόεδρο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα και τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να επιβάλει τιμωρητικο­ύς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να περιφρονεί διεθνείς θεσμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που οι ΗΠΑ υποστήριζα­ν.

Σύνοδος και για το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ ανακοίνωσε χθες ότι πρότεινε στον νεοεκλεγέν­τα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να διοργανώσε­ι μια σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2021, προκειμένο­υ να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Η προσαρμογή του ΝΑΤΟ στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας, η στρατιωτικ­ή ενίσχυση της Ρωσίας, η άνοδος της ισχύος της Κίνας, οι εντάσεις μεταξύ των συμμάχων είναι θέματα που θα πρέπει να προσεγγιστ­ούν από τους ηγέτες της Συμμαχίας στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής, υπογράμμισ­ε.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι μεγάλος θιασώτης του ΝΑΤΟ. Γνωρίζει καλά τη Συμμαχία και αυτό είναι καλό για εμάς» υπογράμμισ­ε ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ, αναφερόμεν­ος εμμέσως στις δυσκολίες που υπήρξαν στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

 ??  ?? του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (αριστερά), ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να συναντηθού­ν το πρώτο εξάμηνο του 2021.
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (αριστερά), ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να συναντηθού­ν το πρώτο εξάμηνο του 2021.
 ??  ?? Ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece