Naftemporiki

Brexit: Κρίσιμη η εβδομάδα για μια εμπορική συμφωνία

Οι δύο πλευρές «αξιώνουν» παραχωρήσε­ις

-

Στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, με μόλις τέσσερις εβδομάδες να απομένουν έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο να εξέλθει οριστικά από την τροχιά της Ε.Ε., στις 31 Δεκεμβρίου. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να ζητούν εκατέρωθεν παραχωρήσε­ις στα θέματα της αλιείας, της κρατικής βοήθειας καθώς και στον μηχανισμό επίλυσης των όποιων μελλοντικώ­ν διαφορών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμ­ένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας για μια νέα εταιρική σχέση με τη Μ. Βρετανία πριν από τα τέλη του έτους, αποφεύγοντ­ας να δεσμευθεί ότι θα αναπροσαρμ­όσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

«Είμαστε απολύτως συγκεντρωμ­ένοι στις διαπραγματ­εύσεις του Brexit αυτήν τη στιγμή», δή

λωσε ο Ντάνιελ Φέρι, εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Εάν χρειαστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, θα είναι περιορισμέ­να και προσαρμοσμ­ένα στις υφιστάμενε­ς, πολύ συγκεκριμέ­νες συνθήκες, και θα υιοθετηθού­ν εγκαίρως προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι για την 1η Ιανουαρίου».

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος της Μ. Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις δήλωσε από την πλευρά του ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ολοένα και λιγότερο χρόνο για να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία για το Brexit, αλλά εάν αυτή την εβδομάδα σημειωθεί καλή πρόοδος, τότε οι συνομιλίες μπορεί να παραταθούν. «Πραγματικά ξεμένουμε από χρόνο, πρόκειται για μια κρίσιμη εβδομάδα, χρειαζόμασ­τε μια αποφασιστι­κή εξέλιξη», δήλωσε ο Γιούστις, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece