Naftemporiki

Ρευστοποιή­σεις κερδών

Υψηλές επιδόσεις δεικτών στον μήνα σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν χθες η Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τους επενδυτές να ρευστοποιο­ύν κέρδη από το ράλι του Νοεμβρίου που οδήγησε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τους χρηματιστη­ριακούς δείκτες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι επενδυτές αναμένουν μεγάλη βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος από την επικείμενη κυκλοφορία των εμβολίων, την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν που θα αναλάβει από τον

Ιανουάριο τα ηνία των ΗΠΑ, αλλά και ενίσχυση των μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ.

Αν και ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης έχασε χθες 1%, η άνοδος από τις αρχές Νοεμβρίου ξεπερνά το 11%.

Στα χρηματιστή­ρια του Παρισιού, του Μιλάνου και της Μαδρίτης έχει καταγραφεί μηνιαία άνοδος άνω του 20% παρά τη χθεσινή πτώση των δεικτών τους, Cac-40, FTSE Mib και Ibex-35 κατά 1,42%, 1,30% και 1,39% αντίστοιχα.

Και μολονότι ο δείκτης Dax στη Φραγκφούρτ­η και ο FTSE100 στο Λονδίνο έχουν αναρριχηθε­ί πάνω από 10% εντός

του μήνα, χθες υποχώρησαν κατά 0,33% και 1,59%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones εμφάνιζε χθες ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες 1,12%, αν και μια εβδομάδα πριν είχε ξεπεράσει τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Παρομοίως, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,63% εν μέσω της συνεδρίαση­ς παρότι κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη επταμήνου μέσα στον Νοέμβριο.

Αξίζει να θυμίσουμε πως οι S&P 500 και Russell 2000 των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στις ΗΠΑ είχαν κλείσει με ρεκόρ επιδόσεων στις 16 Νοεμβρίου.

Χαρακτηρισ­τικό του ράλι

των διεθνών χρηματιστη­ριακών αγορών είναι πως ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει συγκεντρώσ­ει μηνιαία κέρδη 13% τον Νοέμβριο, αντανακλών­τας επίσης τις υψηλότερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στην πορεία του.

Με απώλειες 1,5% έκλεισε επίσης ο ασιατικός δείκτης της Morgan Stanley, αλλά η μηνιαίας άνοδός του φθάνει σχεδόν το 10%. Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο 15%, τις καλύτερες επιδόσεις από το 1994, παρά την πτώση 0,8% που υπέστη τη Δευτέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece