Naftemporiki

Κακός μήνας για το δολάριο

Σε υψηλά τριμήνου το ευρώ - Σε ανοδική πορεία η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Χειρότερος μήνας από τον Ιούλιο αποδεικνύε­ται για το δολάριο ο Νοέμβριος, καθώς η εκλογή του Τζο Μπάιντεν πιέζει το αμερικανικ­ό νόμισμα και ενισχύει τη διάθεση για ρίσκο. Το ευρώ έφθασε χθες στο 1,20 δολάριο, υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών, ενώ η στερλίνα έσπασε το φράγμα του 1,33 δολαρίου, με την αγορά να αισιοδοξεί πως θα επιτευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, εμπορική συμφωνία ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την Ε.Ε. Η επιβεβαίωσ­η χθες από τον εκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο της τοποθέτηση­ς στο υπουργείο Οικονομικώ­ν της πρώην προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν ενισχύει τις εκτιμήσεις για γενναιόδωρ­η στήριξη της αμερικανικ­ής οικονομίας. Ο Τζόε Μανίνμπο, κορυφαίος αναλυτής στην Western Union Business Solutions στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζε­ι πως η θέση του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου εξασθενεί λόγω των «προσδοκιών ότι η επερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα βάλει λιγότερα εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη».

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων διαμορφώθη­κε χθες, τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, χαμηλότερα κατά 0,2%, στο 91,558.

Ο Νοέμβριος κλείνει για τον δολαριακό δείκτη με απώλειες 2,5%, τις μεγαλύτερε­ς από τον

περασμένο Ιούλιο.

Το ευρώ ξεπέρασε οριακά το 1,20 δολάριο και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών έναντι του δολαρίου. Το επίπεδο του 1,20 θεωρείται κρίσιμο, καθώς η ΕΚΤ είχε νωρίτερα φέτος δηλώσει πως παρακολουθ­εί προσεκτικά την εξέλιξη της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα επιθυμούσε μία υπέρμετρη ισχυροποίη­ση του ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο έχει από τις αρχές του έτους ενισχυθεί σχεδόν 7% έναντι του δολαρίου.

Η στερλίνα έφθασε χθες έως το 1,3388 δολάριο, υποχωρώντα­ς αργότερα στο 1,3335, καταγράφον­τας άνοδο 0,1%. Αν ξεπεράσει το 1,34, το βρετανικό νόμισμα θα βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ενισχύθηκε 0,3%, στις 89,585 πένες.

Αξιοσημείω­τη ήταν η άνοδος των δολαρίων Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, λόγω της αι

σιοδοξίας ότι η προσδοκούμ­ενη σύντομα κυκλοφορία εμβολίων κατά του Covid-19 θα συμβάλει στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο άνω του 6%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τα τέλη του 2013. Χθες παρουσίασε άνοδο 0,2%, στο 0,7048 δολ., υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018.

Το δολάριο Αυστραλίας διαμορφώθη­κε υψηλότερα 0,06%, στο 0,7333 δολ. ΗΠΑ, έχοντας νωρίτερα φθάσει στα 0,7408. Το αυστραλέζι­κο νόμισμα έκλεισε τον Νοέμβριο με άνοδο 5,1%, στην υψηλότερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τριών εβδομάδων έφθασε το δολάριο Καναδά, καταγράφον­τας άνοδο 0,3% στο 1,2953 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο. Για τον μήνα Νοέμβριο παρουσίασε άνοδο 2,8%.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 1ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece