Naftemporiki

Τάσεις σταθεροποί­ησης

Μικρή μεταβολή τιμών και αποδόσεων στους τίτλους της Ευρωζώνης

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Μικρές διακυμάνσε­ις εμφάνισαν χθες οι τιμές και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα πραγματοπο­ιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 10 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται επέκταση του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ από τα υφιστάμενα 1,35 τρισ. ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και οι θέσεις αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ συγκλίνουν σε μια ενίσχυση των μέτρων στήριξης.

Στην Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,63%, μειώνοντας τη διαφορά από το κόστος εξυπηρέτησ­ης του ιταλικού χρέους σε βάθος δεκαετίας που κυμάνθηκε στο 0,60%, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Χθες, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ανέφερε στο πλαίσιο ανασκόπηση­ς των οικονομιών της Ευρωζώνης πως η ΕΚΤ και οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να επεκτείνου­ν τη νομισματικ­ή και δημοσιονομ­ική εργαλειοθή­κη τους για να αντισταθμι­στούν οι επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του ιού SARSCoV-2.

Αφού εγκωμίασε το έργο της ΕΚΤ, το ΔΝΤ τόνισε πως ενδεχομένω­ς να χρειαστεί να διοχετευθο­ύν νέα φθηνά δάνεια στις τράπεζες υπό την ομπρέλα του προγράμματ­ος TLTRO.

Στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,5% τον Νοέμβριο, λόγω της μείωσης του φόρου προστιθέμε­νης αξίας

που προώθησε το Βερολίνο για να στηρίξει την οικονομία.

Ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, επεσήμανε σε συνέντευξη που έδωσε το Σαββατοκύρ­ιακο πως οι τιμές στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να υποχωρούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους για να ανακάμψουν σταδιακά το επόμενο. «Αναμένουμε πως ο πληθωρισμό­ς θα προσεγγίσε­ι το 1% το 2021 και θα κινηθεί προς το 1,2% ή 1,3% μέσα στο 2022», δήλωσε ο κ. Nτε Γκίντος στη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat » . Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών, γαλλικών και ισπανικών ομολόγων κινήθηκαν στο -0,58%, -0,34% και 0,06%, αντίστοιχα, με οριακή άνοδο της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece