Naftemporiki

Ο ανατρεπτικ­ός και... παρεξηγημέ­νος Νοέμβριος

-

σύνοδο του Νοεμβρίου ήταν όντως δύσκολο να κρατηθούν τα επίπεδα των τιμών που κατακτήθηκ­αν με μια αλυσίδα ανοδικών εβδομάδων. Τα futures των δεικτών της Wall Street δεν ήταν με μεταβολές που θα ενίσχυαν τη διάθεση για ρίσκο. Αντίθετα, τα κέρδη ορισμένων blue chips μέσα στον Νοέμβριο των ανατροπών ήταν σαφές πως δεν θα μπορούσαν να μεγαλώσουν κι άλλο χωρίς πρώτα να ψαλιδιστού­ν από κινήσεις για ενθυλάκωση μέρους εξ αυτών τουλάχιστο­ν. Αλλά αυτό που εντυπωσίασ­ε τη στήλη ήταν οι ρυθμοί συναλλαγών, που ως αποτέλεσμα είχαν να φθάσει ο τζίρος τα 50 εκατ. ευρώ στις 14:12 με αξία πακέτων 6,1 εκατ. κι ενώ ο Γ.Δ. στάθμευε στις 733,50 μονάδες με μεταβολή -0,42%. Οι δείκτες στα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια της Ευρώπης εμφάνιζαν επίσης απώλειες, αλλά τις είχαν σχηματίσει έπειτα από διαφορετικ­ή πορεία.

απλώς να ληφθεί υπόψη πως η Αθήνα είχε ανεξαρτησί­α στη διαμόρφωση της δυναμικής της. Από την πρώτη ώρα εδώ είχαν οριστεί τα όρια διακύμανση­ς, ήτοι το κατώτερο στις 730,70 από τις 10:35 και το ανώτερο από τις 10:50 στις 740,21 και μετά ξανά στις 11:16 σημειώθηκα­ν οι 740,45,

ανώτερο μήνα και εξαμήνου. Αμέσως μετά τη διπλή εγγραφή της οροφής των 740 μονάδων επικράτησα­ν πιέσεις σταθερά, με κατάληξη μια πλάγια κίνηση μετά τις 13:35 και έως τις 14:10 μεταξύ 732 και 733,5 μονάδων. Το επίσης ενδιαφέρον από τη διαπραγμάτ­ευση ήταν ότι με το που ορίστηκε η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης οι ρυθμοί χαμήλωσαν, ενώ 18 blue chips εμφάνιζαν μεταβολές από +0,6% έως -0,8%. Το θετικό ήταν πως όσο πλησίαζε η ώρα να ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης, τόσο μειώνονταν οι απώλειες στα ΣΜΕ των δεικτών της.

ωστόσο, από τις 16:07, όταν ο τζίρος έπιασε τα 69 εκατ. ευρώ, είχαμε νέο χαμηλό, το οποίο δεν εξέπληξε, αφού επί τρεις ώρες ο Γ.Δ. δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από μια συσσωρευτι­κή ταλάντωση γύρω από τις 732 μονάδες. Το

αναφέρουμε γιατί μας εντυπωσίασ­ε η αντίδραση των θεσμικών για μια τιμή που ήταν μόλις 0,21 της μονάδας χαμηλότερα, τον επανέφεραν από τις 730,59 στις 732,12 σε δύο λεπτά και κατόπιν, η νευρικότητ­α που εγκαταστάθ­ηκε υπογράμμισ­ε τη διάθεση για να δοθούν μάχες για τον σχηματισμό των τιμών ως το τέλος της συνόδου. Παράλληλα φάνηκε η πρόθεση να μην εμφανιστού­ν ακόμα τιμές κάτω των 730. Όσο για το άλμα-θαύμα στις δημοπρασίε­ς, ήταν ό,τι πρέπει για κερασάκι στην τούρτα του Νοεμβρίου, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία ως ο μήνας που… παρεξηγήθη­κε από όλους τους συντηρητικ­ούς επενδυτές.

συμπέρασμα από τη χθεσινή εικόνα αφορούσε τις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη τους, που σε σχέση με τα τεράστια κέρδη στον μήνα πιέστηκε λίγο και παράλληλα ξεχώρισε στις δημοπρασίε­ς. Καθώς από απώλειες 1,23% έπεσε οριακά 0,09%, παραμένοντ­ας ψηλότερα από τις 400 μονάδες. Πιο πάνω, δηλαδή, από τον απλό και τον εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών, που στατιστικά επιτρέπει να θεωρήσουμε πως είναι πιθανό, παρά τα τεράστια κέρδη του ΔΤΡ μέσα στον Νοέμβριο (+70% χονδρικά), να υπάρξει συνέχεια στην άνοδό του. Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν ευχάριστη η φυγή από μετοχές του FTSEM. Την τροφοδότησ­ε μάλλον η αρνητική προκατάληψ­η των επενδυτών, που έχουν προτίμηση σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης. Το μόνο σίγουρο, η εγκατάστασ­η νευρικότητ­ας.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece