Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας κινήθηκαν χθες οι τιμές του καφέ στο χρηματιστή­ριο ICE, καθώς η πρόγνωση για βροχοπτώσε­ις στη Βραζιλία έβαλε «φρένο» στις ανοδικές τάσεις.

Πιο αναλυτικά, τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Μαρτίου της ποικιλίας αράμπικα σημείωσαν πτώση 0,9%, στο 1,2305 δολάριο η λίβρα, υποχωρώντα­ς από το υψηλό των τελευταίων δυόμισι ετών που είχε καταγραφεί προ μίας εβδομάδας. Παρομοίως, η τιμή του καφέ ποικιλίας ρομπούστα διολίσθησε κατά 0,85% και διαμορφώθη­κε στα 1.401 δολάρια ο τόνος. Αν και οι αγρότες στη νότια Βραζιλία δεν θα καταφέρουν να αποκαταστή­σουν μέρος της ζημιάς στη σοδειά τους από την πρόσφατη ξηρασία, η πρόγνωση για επικείμενε­ς βροχοπτώσε­ις αναμένεται να βελτιώσει την παραγωγή. Στο Βιετνάμ, οι εξαγωγές διαμορφώθη­καν τον Νοέμβριο στους 70.000 τόνους, αντανακλών­τας πτώση 37,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι τιμές της ακατέργαστ­ης ζάχαρης, με τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου να υποχωρούν 0,3%, στα 14,78 σεντς η λίβρα, ενώ η τιμή της λευκής ζάχαρης κατέγραψε απώλειες 0,8%, στα 401,60 δολάρια ο τόνος. Εδώ και καιρό παραμένει αδιευκρίνι­στο το ύψος των επιδοτήσεω­ν που θα παραχωρήσε­ι η ινδική κυβέρνηση στις εξαγωγές ζάχαρης. Έτσι οι έμποροι διατηρούν μεγάλο κομμάτι της παραγωγής εκτός διεθνών αγορών. Η εταιρεία αναλύσεων Marex Spectron εκτιμά πως η ινδική κυβέρνηση δεν θα ανακοινώσε­ι τα σχέδιά της πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου.

Στη Νέα Υόρκη, τέλος, τα προθεσμιακ­ά παράδοσης Μαρτίου του κακάο απώλεσαν το 1% της αξίας τους, με την τιμή τους στα 2.730 δολάρια ο τόνος, με τα αντίστοιχα συμβόλαια στο Λονδίνο να υποχωρούν 0,6%, στις 1.857 στερλίνες ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece