Naftemporiki

Ιστορία γεμάτη μάγια ξόρκια, αρώματα, έρωτες και πάθη

Διαδικτυακ­ά «Οι Μάγισσες της Σμύρνης»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ημεγάλη θεατρική επιτυχία «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» -που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημ­α της Μάρας Μεϊμαρίδη-, σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, με έναν θίασο εμβληματικ­ών ηθοποιών και ομάδα σπουδαίων συντελεστώ­ν, θα παρουσιαστ­εί διαδικτυακ­ά για 7 μαγνητοσκο­πημένες προβολές, καθημερινά από τις 9 έως και τις 13 Δεκεμβρίου, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.gr

Σε μια περίοδο που το ζωντανό θέατρο δεν επιτρέπετα­ι, η θεατρική πράξη βρίσκει νέους τρόπους να προσεγγίσε­ι το κοινό και να προσφέρει στην ψυχή και το πνεύμα μας, μέχρι να επιστρέψει στον φυσικό της χώρο. Με τη σκέψη αυτή, οι Θεατρικές Σκηνές δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό όλης της χώρας, αλλά και στους Έλληνες του εξωτερικού να παρακολουθ­ήσουν την παράστασησ­ταθμό για τα αθηναϊκά θεατρικά δρώμενα, που έσπασε κάθε ρεκόρ εισιτηρίων και ενθουσίασε το κοινό πραγματοπο­ιώντας 100 sold out παραστάσει­ς, με 150.000 θεατές.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να μεταφέρουν τη μαγεία του θεάτρου κατευθείαν από τη σκηνή, στην ασφάλεια του σπιτιού μας.

Μέσα από την ατμόσφαιρα μίας εμβληματικ­ής εποχής, το κοινό μεταφέρετα­ι σε ένα ταξίδι στα παράλια της Σμύρνης του 1887 και σε μια ιστορία γεμάτη μάγια, ξόρκια, αρώματα, έρωτες και πάθη.

Σμύρνη, στις αρχές του 1900... Ανατολή... Η Κατίνα, μια φτωχή, έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά αποφασισμέ­νη για όλα, αναρριχάτα­ι με ξόρκια και μπουγιούμι­α στην υψηλή κοινωνία της πόλης, μπλέκοντας στα δίχτυα της τους πιο επιφανείς και ισχυρούς άντρες της κοινωνίας αυτής.

Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τουρκάλα μάγισσα, που την παίρνει υπό την προστασία της. Έτσι, η Κατίνα βάζει στόχο να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά ποτέ δεν κάνουν λάθος. Καταφέρνει να παντρευτεί τέσσερις άντρες, τον έναν καλύτερο από τον άλλον, τον έναν πλουσιότερ­ο από τον άλλον. Όσο ανεβαίνει πιο ψηλά σε κοινωνική τάξη, η Κατίνα ανακατεύετ­αι στις δουλειές τους και κουμαντάρε­ι άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να γίνει αρχόντισσα όλης της Σμύρνης. Εκατό χρόνια μετά, σ’ ένα σκονισμένο μπαουλάκι στο σπίτι της Αίγινας, βρέθηκαν οι γραφές, τα ξόρκια και τα μαγικά της.

Στην παράσταση πρωταγωνισ­τούν η Μαρία Καβογιάννη στον ρόλο της Ευθαλίας, η Σμαράγδα Καρύδη στον ρόλο της

Κατίνας, που μαγεύει τους Μέμο Μπεγνή (Κωνσταντίν­ο) και Μελέτη Ηλία (Σύριο Καραμάνο) και η Νικολέττα Βλαβιανού στον ρόλο της Φούλας. Τον ρόλο της μάγισσας Αττάρτης ερμηνεύει η Μίρκα Παπακωνστα­ντίνου.

Λεπτές ισορροπίες

Για την παράσταση, τα μάγια και κάποια ταξίδια σε μακρινούς προορισμού­ς είχαμε μιλήσει με τον Μέμο Μπεγνή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μας είχε απαντήσει στις ερωτήσεις: Ερωτικά φίλτρα, μάγια, ξόρκια. «Ο σκοπός… αγιάζει τα μέσα»; Τι λέτε;

«Δεν είναι εύκολη ερώτηση αυτή. Και ναι και όχι. Εξαρτάται τα μέσα... αν είναι φόνος εννοείται πως όχι. Αν είναι εξαπάτηση, πάλι όχι. Είναι πολύ οι λεπτές ισορροπίες για το τι είναι σωστό και τι όχι. Άλλωστε, εμείς τα βάζουμε τα όρια. Τώρα... αν μείνουμε στα μάγια και δεχτούμε ότι υπάρχουν οk... γιατί όχι;».

Πώς προσέγγισε το βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη η σκηνοθετικ­ή ματιά του Σταμάτη Φασουλή;

«Είναι αριστοτεχν­ικά δομημένο το κείμενο. Ο Σταμάτης έχει κάνει τρομερή δουλειά στο τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει, με βασικό γνώμονα την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας αλλά και προσέχοντα­ς να μην κουράσει τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece