Naftemporiki

Τι δείχνει ο «καθρέφτης» της στιγμής

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας και να βάζει στην «αναμονή» την οικονομία, οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για την επόμενη μέρα. Μέσα σε αυτό το τοπίο υπάρχουν επιμέρους στοιχεία που προσφέροντ­αι για αναλύσεις από τα κομματικά επιτελεία, λαμβάνοντα­ς βέβαια υπ’ όψιν πως ανάλογες έρευνες αποτελούν τον «καθρέφτη» της στιγμής.

Ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, το οποίο όμως δεν είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμεν­η άνοιξη. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μείωση αυτής της δημοσκοπικ­ής υπεροχής (η οποία πάντως παραμένει υψηλή) και υπάρχουν κάποιες διαρροές ψηφοφόρων προς την αδιευκρίνι­στη ψήφο. Από την τροπή που θα πάρει η αντιμετώπι­ση του κορονοϊού το επόμενο διάστημα αλλά και από την ταχύτητα επανεκκίνη­σης της οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό και ο βαθμός ικανοποίησ­ης των πολιτών από τη «γαλάζια» διακυβέρνη­ση.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση φαίνεται πως δεν μπορεί να καρπωθεί την όποια δυσαρέσκει­α υπάρχει για τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς. Είναι εμφανές πως η τακτική του ώριμου φρούτου δεν αποδίδει και η αξιωματική αντιπολίτε­υση καλείται να βγει μπροστά με προτάσεις και με φρέσκα πρόσωπα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει ελκυστική σε ένα ευρύτερο κεντροαρισ­τερό ακροατήριο, το οποίο χρειάζεται για να διεκδικήσε­ι την εξουσία.

Στασιμότητ­α καταγράφετ­αι σε μεγάλο βαθμό και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης. Ουσιαστικά φαίνεται πως σε αυτή τη φάση οι ψηφοφόροι κρατούν στάση αναμονής και αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τόσο σε υγειονομικ­ό όσο και σε οικονομικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή στην κανονικότη­τα δεν θα γίνει με μαγικό τρόπο. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή ακόμα και μετά την έλευση του εμβολίου. Με αυτά τα δεδομένα οποιαδήποτ­ε συζήτηση για πρόωρες κάλπες σε αυτή τη φάση δείχνει εκτός τόπου και χρόνου. Ο δρόμος είναι μακρύς και θα χρειαστούν τολμηρές κινήσεις στην οικονομία για να κλείσουν οι πληγές που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece