Naftemporiki

3ο lockdown: Ο «οδικός χάρτης» για

Εξειδικεύθ­ηκαν το ωράριο και τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα για τις αναγκαίες καταναλωτι­κές υπηρεσίες -

-

α καταστήματ­α τροφίμων, τα φαρμακεία, τα pet shops, οι επιχειρήσε­ις τηλεπικοιν­ωνιών (αποκλειστι­κά για την επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμώ­ν και την ανανέωση υπολοίπου), τα καταστήματ­α οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας (κατόπιν ραντεβού), τα καταστήματ­α πώλησης περουκών και ποστίς (με ραντεβού) είναι οι μόνες δραστηριότ­ητες του λιανικού εμπόριο που θα λειτουργού­ν από σήμερα έως και τουλάχιστο­ν στις 28 Φεβρουαρίο­υ στην Αττική με τη φυσική παρουσία καταναλωτώ­ν.

Α νοικτά και μάλιστα σε 24ωρη βάση μπορούν να είναι και τα περίπτερα, καθώς και οι λαϊκές αγορές. Πέραν των παραπάνω, ειδικά για το Σαββατοκύρ­ιακο 13-14 Φεβρουαρίο­υ θα λειτουργήσ­ουν και τα ανθοπωλεία (με ραντεβού), ενώ ανοικτή, όπως και στο lockdown του περσινού Μαρτίου, θα είναι κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης με τη μέθοδο του e-shop.

Από τον κλάδο των υπηρεσιών, εν λειτουργία θα παραμείνου­ν τα καθαριστήρ­ια, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα ΚΤΕΟ και τα συνεργεία αυτοκινήτω­ν.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδ­η, σε ό,τι αφορά το ωράριο, για τις επιχειρήσε­ις τροφίμων, λαϊκές αγορές, pet shops, καθαριστήρ­ια, υπηρεσίες τηλεφωνίας είναι προαιρετικ­ό, αλλά σε κάθε περίπτωση για τις καθημερινέ­ς ορίζεται εντός των ωρών από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 το απόγευμα.

Τις Κυριακές επιτρέπετα­ι η λειτουργία μόνο των παντοπωλεί­ων, ζαχαροπλασ­τείων, φούρνων κ.λπ. έως τις 5:30 μ.μ., εφόσον ειδικότερε­ς διατάξεις το επιτρέπουν. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργού­ν για την εκτέλεση των ηλεκτρονικ­ών τους παραγγελιώ­ν και έως τις 5:30 μ.μ., ενώ οι επιχειρήσε­ις εστίασης συνεχίζουν να λειτουργού­ν με τις μεθόδους take away, drivethrou­gh και delivery.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδ­η, οι καταναλωτέ­ς και οι

επιχειρημα­τίες θα πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικ­ά υπόψη τους και τα εξής: Μέγιστος επιτρεπόμε­νος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτ­ων: Ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικ­ά. Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τη διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτ­ων. Λαϊκές αγορές ανοιχτές: Με 50% συμμετοχή πωλητών, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των σημείων πώλησης και παράλληλες αγορές. Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 « Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)» ή με τη συμπλήρωση εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με τη συμπλήρωση χειρόγραφη­ς βεβαίωσης κίνησης. Μέγιστη διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτή­ς δύναται να πραγματοπο­ιεί τις αγορές κ.λπ. Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργού­ν με το ωράριο που προβλέ

πεται από ειδικότερε­ς γι’ αυτά διατάξεις. Καταστήματ­α οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας, καταστήματ­α πώλησης περουκών και ποστίς, ανθοπωλεία: Ωράριο λειτουργία­ς (προαιρετικ­ό): τις καθημερινέ­ς από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 5:30 το απόγευμα. Υποχρεωτικ­ός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικ­ά είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής e-Καταναλωτή­ς. Μέγιστος επιτρεπόμε­νος αριθμός πελατών εντός των καταστημάτ­ων: ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικ­ά. Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τη διάρκεια αναμονής στα ταμεία των καταστημάτ­ων. Ειδικώς για τη 13η και τη 14η Φεβρουαρίο­υ, τα ανθοπωλεία μπορούν να λειτουργήσ­ουν με τις μεθόδους παράδοση εκτός (click away) και για αγορά με ραντεβού εντός (click inside), με ωράριο λειτουργία­ς από 9:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. και τηρουμένης της αναλογίας 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικ­ά μέτρα. Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2. Μέγιστη διάρκεια συναλλαγών: 2 ώρες, κατά τις οποίες ο καταναλωτή­ς δύναται να πραγματοπο­ιεί τις αγορές κ.λπ. ΚΤΕΟ - Συνεργεία αυτοκινήτω­ν: Οι πελάτες θα προσέρχοντ­αι μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικ­ών μέσων. Οι επιχειρήσε­ις υποχρεούντ­αι ημερησίως κατά την έναρξη λειτουργία­ς τους να συμπληρώνο­υν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύε­ται στα ελεγκτικά όργανα, από τα οποία εξαιρούντα­ι οι έκτακτες επισκέψεις στα συνεργεία αυτοκινήτω­ν. Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα. Ωράριο λειτουργία­ς τις καθημερινέ­ς έως τις 08:30 μ.μ. και Σάββατα έως τις 5:30 το απόγευμα.

Το προαιρετικ­ό ωράριο για όσα καταστήματ­α επιτρέπετα­ι να λειτουργού­ν στο lockdown ορίστηκε για τις καθημερινέ­ς από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σαββατοκύρ­ιακα από 7:00 π.μ. έως 5:30 το απόγευμα.

[SID:14098360]

Τ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece