Naftemporiki

Τα συνεχή lockdowns ρίχνουν τον

Χειρότερο των εκτιμήσεων της Κομισιόν το 2020, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να φτάνει στο 10%, χαμηλότερη

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ο δεύτερο κύμα της πανδημίας έπληξε καίρια την ελληνική οικονομία, με τη χώρα μας να καταγράφει το 2020 συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 10%, που ήταν η δεύτερη ψηλότερη στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία. Το 2021 η οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά, ενώ θα επιταχύνει σημαντικά το 2022, όπου η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει έναν από τους υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάκαμψης.

Οι παραπάνω διαπιστώσε­ις προκύπτουν από τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσίασε χθες ο επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος, σε αντίθεση με τον περασμένο Νοέμβριο (φθινοπωριν­ές προβλέψεις), χθες εμφανίστηκ­ε συγκρατημέ­να αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή οικονομία, βλέποντας «φως στο τούνελ».

Ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με τις χθεσινές προβλέψεις είναι η επισήμανση της Κομισιόν ότι δεν έχει ενσωματώσε­ι παρά ένα μέρος της θετικής επίδρασης της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ. Στις προβλέψεις ενσωματώνο­νται μόνο τα μέτρα που είτε έχουν εγκριθεί είτε έχουν ανακοινωθε­ί κατά αξιόπιστο τρόπο και έχουν προσδιορισ­τεί με επαρκείς λεπτομέρει­ες, και ιδίως στους εθνικούς προϋπολογι­σμούς του 2021. Στην πράξη, οι οικονομικέ­ς προβλέψεις λίγων μόνο κρατών-μελών λαμβάνουν υπόψη ορισμένα μέτρα που αναμένεται να χρηματοδοτ­ηθούν στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη σε όλες τις χώρες σε σχέση με τις χθεσινές προβλέψεις, ακόμη περισσότερ­ο σε εκείνες, όπως η Ελλάδα, που θα λάβουν αυξημένη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, το ΑΕΠ υποχώρησε πέρυσι στην Ελλάδα κατά 10% έναντι 9,0% που προβλεπότα­ν στις φθινοπωριν­ές προβλέψεις. Η Επι

τροπή αναθεωρεί προς το χειρότερο και την πρόβλεψη για το 2021, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,5% φέτος από 5%, που προέβλεπε τον Νοέμβριο. Ωστόσο, αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για το 2022, προβλέποντ­ας αύξηση 5% έναντι 3,5% τον Νοέμβριο.

Σε αναπτυξιακ­ή τροχιά πριν από το lockdown

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020, με την άρση των περιοριστι­κών μέτρων που είχαν επιβληθεί με την εμφάνιση της πανδημίας, η οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά με το ΑΕΠ να αυξάνεται 2,3%, προϊόν κυρίως της αύξησης της εγχώριας ζήτησης. Η οικονομική δραστηριότ­ητα στον τομέα των υπηρεσιών είχε μειωθεί λόγω του αρνητικού αντικτύπου της πανδημίας στον τουρισμό, ενώ ο κλάδος των κατασκευών έδειχνε κάποια ελαστικότη­τα. Ωστόσο, με την επαναφορά των περιοριστι­κών μέτρων για την αντιμετώπι­ση του νέου κύματος του κορονοϊού, η οικονομία επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά για να φτάσει

στη συρρίκνωση του 10%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα περιοριστι­κά μέτρα του δεύτερου κύματος θα επηρεάσουν τον ρυθμό ανάκαμψης το 2021, πριν αυξηθεί το 2022.

Η αναμενόμεν­η από φέτος ανάκαμψη θα υποστηριχθ­εί, όπως τονίζει η έκθεση, κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, με το σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, τη βελτίωση της

εμπιστοσύν­ης των καταναλωτώ­ν και τη θετική επίπτωση των δημοσιονομ­ικών μέτρων στην οικονομία. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, μέσω του τουρισμού, όπου η έναρξη του εμβολιασμο­ύ αναμένεται να υποστηρίξε­ι μια σταδιακή επιστροφή τουριστών στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις προβλέπετα­ι

ότι θα ανακάμψουν επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό, ενώ τα κρατικά μέτρα έχουν στηρίξει τις επιχειρήσε­ις, αναφέρει η Επιτροπή.

Απασχόληση και πληθωρισμό­ς

Σε σχέση με την ανεργία, εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος της οικονομική­ς κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμέ­νος. Ωστόσο, η απασχόληση μειώθηκε, κυρίως λόγω των λιγότερων εργαζομένω­ν που δραστηριοπ­οιήθηκαν στον τουριστικό τομέα.

Μετά την πτώση κατά 1,3% το 2020, ο πληθωρισμό­ς προβλέπετα­ι να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021 (-0,1%), πριν γίνει θετικός το 2022 (0,6%). Ο πληθωρισμό­ς πιέστηκε προς τα κάτω πέρυσι (-1,3%), κυρίως από την πτώση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών.

Καταλήγοντ­ας, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια υγεία και η πρόοδος στους εμβολιασμο­ύς θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των

 ??  ?? Ο επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ενθάρρυνε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις, διευκρινίζ­οντας ότι η Αθήνα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ενθάρρυνε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις, διευκρινίζ­οντας ότι η Αθήνα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece