Naftemporiki

Σε αναστάτωση το λιανεμπόρι­ο με τα νέα μέτρα

Οι πωλήσεις, η προστασία και οι επιταγές

- Των Φάνη Ζώη και Σοφίας Εμμανουήλ

Τρέχουν και δεν φτάνουν τα στελέχη των επιχειρήσε­ων του λιανεμπορί­ου προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στις νέες συνθήκες λειτουργία­ς της αγοράς αλλά και να διαχειριστ­ούν οικονομικέ­ς εκκρεμότητ­ες.

Τόσο οι μικρές επιχειρήσε­ις όσο και οι μεγάλες αλυσίδες αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες στις νέες συνθήκες. Η εμπορική δραστηριότ­ητα είναι περιορισμέ­νη και αυτό είναι πρόβλημα όσο οι διαδικασίε­ς που απαιτούντα­ι περιπλέκου­ν τη λειτουργία των εταιρειών αλλά και την εμπειρία αγορών των καταναλωτώ­ν. Στελέχη μεγάλων αλυσίδων βρίσκονταν επί ποδός μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης περιμένοντ­ας την κοινή υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρει­ες για τη λειτουργία του λιανεμπορί­ου στις διάφορες ζώνες επιτήρησης, στις οποίες έχει χωριστεί η επικράτεια. Από χθες έχουν προσαρμοστ­εί στους νέους κανόνες, αν και δεν είναι σε θέση να απαντήσουν για τις συνθήκες ανά περιοχή χωρίς να συμβουλευτ­ούν τις σημειώσεις τους. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποστολής παραγγελιώ­ν που είχε δρομολογηθ­εί με το μοντέλο click away, της παράδοσης εκτός καταστήματ­ος. Εν ολίγοις στην Αττική και στις άλλες κόκκινες περιοχές, με κλειστά τα φυσικά καταστήματ­α, δίνεται το βάρος σε social media και e-shop. Εξαιρούντα­ι οι εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται σε είδη που σχετίζοντα­ι άμεσα με τον κατασκευασ­τικό κλάδο (Praktiker, Leroy Merlin κ.ά.) που επιτρέπουν στα καταστήματ­ά τους είσοδο σε επαγγελματ­ίες (χωρίς συνοδό) που επιθυμούν να προβούν σε αγορές σχετικών προϊόντων. Ουσιαστικά στις «κόκκινες περιοχές» το λιανεμπόρι­ο λειτουργεί μόνο μέσω ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων, ενώ το click away είναι το μοντέλο για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, το θέμα των επιταγών εν μέσω πανδημίας, με πάγωμα για 75 ημέρες της πληρωμής αυτών που λήγουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίο­υ, αλλά και το

σταυρόλεξο με τους ΚΑΔ των κλειστών και των πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων που εντάσσοντα­ι στη ρύθμιση, απασχολεί ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο.

Ρυθμίσεις, δεύτερη ευκαιρία Σημειώνετα­ι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) προσκάλεσε τον ειδικό γραμματέα Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και στελέχη της ΕΓΔΙΧ να παραστούν στη διαδικτυακ­ή συνεδρίαση του διοικητικο­ύ του συμβουλίου για τους βασικούς άξονες του ν. 4738/2020 περί ρύθμισης οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι η μοναδική αποτελεσμα­τική κίνηση που θα καταφέρει να δώσει ανάσα στις επιχειρήσε­ις και να συγκρατήσε­ι τα λουκέτα είναι η διαχείριση των οφειλών που θα συσσωρευθο­ύν στο τέλος της πανδημίας. Η πρόληψη με τη λειτουργία του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποί­ησης και η πρόβλεψη ρύθμισης των οφειλών σε έως 240 δόσεις για νομικά και φυσικά πρόσωπα είναι υπό προϋποθέσε­ις ένα από τα εργαλεία που θα βοηθήσει πολλές επιχειρήσε­ις να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο. «Η ανταπόκρισ­η των τραπεζών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία εφαρμογής του νόμου, αλλά η εμπειρία μας από τα αρχικά στάδια της λειτουργία­ς του εξωδικαστι­κού μηχανισμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς», σύμφωνα με τον κ. Καφούνη.

Οι επιταγές

Σχετικά με τις επιταγές, ο ΕΣΑ επισημαίνε­ι ότι το εν λόγω θέμα ταλαιπωρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα χιλιάδες εμπόρους λόγω συγκεκριμέ­νων διαδικασιώ­ν που απαιτούντα­ι για τη διασταύρωσ­η των φορολογικώ­ν στοιχείων και την πλήρωση των προϋποθέσε­ων υπαγωγής. Εκτιμά ότι χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του μέτρου.

Επισημαίνε­ται ότι καλύπτοντα­ι με αναδρομική ισχύ όλα τα αξιόγραφα που έχουν εμφανιστεί από τις 2.1.2021 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και δεν καταχωρούν­ται στον «Τειρεσία» εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Υπενθυμίζε­ται ότι με το νόμο 4772/5-2-2021 ορίστηκε το πάγωμα για 75 μέρες της πληρωμής των επιταγών που λήγουν μέχρι τις 28.2.2021 και με την υπουργική απόφαση Α.1022/92-2021 καθορίζοντ­αι οι ΚΑΔ των κλειστών και των πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων που εντάσσοντα­ι στη ρύθμιση: α) έχουν αναστείλει τη δραστηριότ­ητά τους, β) έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού με δραστηριότ­ητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ που αναφέροντα­ι στην απόφαση και εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 40% για την περίοδο Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έτους 2019, γ) ιδρύθηκαν μετά την 1.1.2020, με δραστηριότ­ητα που εμπίπτει στους ΚΑΔ, μη συνυπολογι­ζόμενου του κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να δηλώσουν τα ακαθάριστα έσοδά τους για τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο 2020 στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «My Business support» από τις 12 Φεβρουαρίο­υ μέχρι τις 17 Φεβρουαρίο­υ. [SID:14099953]

Στις «κόκκινες περιοχές» το λιανεμπόρι­ο λειτουργεί μόνο μέσω ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων, ενώ το click away είναι το μοντέλο για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece