Naftemporiki

Στις 90.000 οι φορείς του ιού στην Αττική

Συνεδρίαση σήμερα για Θεσσαλονίκ­η, Πάτρα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσε­ι η Επιτροπή Λοιμωξιολό­γων για να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα για Θεσσαλονίκ­η και Πάτρα, καθώς τα καθημερινά στοιχεία δεν δείχνουν σημάδια μείωσης των κρουσμάτων. Ωστόσο, στον χορό φαίνεται να μπαίνει και η Χαλκιδική, με πολλούς από τους δημάρχους της περιφερεια­κής ενότητας να ζητούν το κλείσιμο των σχολείων για να σταματήσει η διασπορά. Η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ χθες κατέγραψε και πάλι αυξημένα κρούσματα, ενώ και οι ασθενείς ΜΕΘ ξεπερνούν τους 280.

Την ίδια στιγμή, πολλοί εκ των δημάρχων της Χαλκιδικής, με πρώτη από όλους τη δήμαρχο Κασσάνδρας, ζητούν να σταματήσει η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων διότι αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα στην περιοχή και αποδίδουν αυτή την αύξηση στη χαλάρωση των μέτρων, στις μετακινήσε­ις των εκπαιδευτι­κών από νομό σε νομό, καθώς και στο γεγονός ότι κάποιοι ταξίδεψαν στις χώρες τους και επέστρεψαν με ψευδώς αρνητικά τεστ και στη συνέχεια διέσπειραν τον ιό, καθώς πήγαν για κυνήγι με ντόπιους ή δούλεψαν σε οικοδομές.

Στο μεταξύ, σε 80.000 - 90.000 υπολογίζον­ται στην Αττική οι συμπτωματι­κοί και ασυμπτωματ­ικοί φορείς με βάση το μοντέλο υπολογισμο­ύ των φορέων για τα λύματα. Όπως τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown και κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών, που στην αρχή θα είναι σημαντική και μετά βασανιστικ­ά αργή. Για την πιθανότητα παράτασης του lockdown πέραν της 28η Φεβρουαρίο­υ επεσήμανε ότι η προηγούμεν­η εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκα­ν πέντε εβδομάδες. Ο καθηγητής Περιβαλλον­τικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννη­ς εξήγησε ότι αν εφαρμοστού­ν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown είπε ότι εάν διαρκέσει 4 εβδομάδες η αποσυμπίεσ­η των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη. Για τη Θεσσαλονίκ­η ο καθηγητής ανέφερε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά η τάση του είναι αυξητική. Τώρα, για το εάν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown και εκεί, είπε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 39% και συνεπώς «υπάρχει ακόμα χώρος». Δική του πρόταση πάντως είναι να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70% του προσωπικού.

Χθες η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.327 νέα κρούσματα, με τα 676 να είναι στην Αττική, τα 129 στη Θεσσαλονίκ­η και 94 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 168.872. Στις ΜΕΘ 281 άτομα νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένα, ενώ είχαμε 22 νέους θανάτους και 6.056 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Οι μεταλλάξει­ς

Το παραλλαγμέ­νο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθ­ηκε πρώτα στην περιοχή του Κεντ στη Βρετανία είναι πιθανό να σαρώσει τον κόσμο, δήλωσε χθες η επικεφαλής του προγράμματ­ος γενετικής παρακολούθ­ησης της Βρετανίας Σάρον Πίκοκ, επισημαίνο­ντας ότι η μάχη κατά του νέου κορονοϊού αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστο­ν μία δεκαετία.

Την ίδια στιγμή ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας( ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι παρά την τάση μείωσης των κρουσμάτων, οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν «ευάλωτες» στον Covid-19 και προειδοποί­ησε εναντίον «ενός ψεύτικου αισθήματος ασφάλειας» επειδή ο αριθμός των εμβολίων εξακολουθε­ί να είναι μικρός.

«Στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν ευάλωτες», είπε ο Κλούγκε.

[SID:14099872]

 ??  ?? Η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ χθες κατέγραψε 1.327 νέα κρούσματα, με 676 να είναι στην Αττική, 129 στη Θεσσαλονίκ­η και 94 στην Αχαΐα.
Η επιδημιολο­γική έκθεση του ΕΟΔΥ χθες κατέγραψε 1.327 νέα κρούσματα, με 676 να είναι στην Αττική, 129 στη Θεσσαλονίκ­η και 94 στην Αχαΐα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece