Naftemporiki

Έκδοση νέας βεβαίωσης για εργαζομένο­υς

«Κόφτης» στη μετακίνηση

-

Αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα το έντυπο βεβαίωσης μετακίνηση­ς εργαζομένο­υ από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να μπει «κόφτης» στη μετακίνηση εργαζομένω­ν που είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή κι έτσι να περιοριστε­ί η αυξημένη κινητικότη­τα στους δρόμους.

Το σύστημα, δηλαδή, θα «χτυπάει» όταν, για παράδειγμα, πληκτρολογ­ούνται από τον εργοδότη τα στοιχεία ενός εργαζομένο­υ που έχει προδηλωθεί σε τηλεργασία ή αναστολή και δεν θα βγαίνει η βεβαίωση μετακίνηση­ς.

Όλοι οι μισθωτοί που κυκλοφορού­ν με τη βεβαίωση του «Εργάνη» θα πρέπει να επανεκδώσο­υν τη βεβαίωσή τους από τη Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν η βεβαίωση που έχουν στα χέρια τους λήγει αργότερα.

Οι μισθωτοί, πάντως, διατηρούν την εναλλακτικ­ή να μετακινούν­ται προς τη δουλειά τους με τη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr., δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου.

Αλλαγές δεν πρέπει να αποκλειστο­ύν και για τη χειρόγραφη βεβαίωση Τύπου Α. Στόχος είναι να μην μπορούν να κυκλοφορήσ­ουν με βεβαιώσεις για εργασία μισθωτοί σε τηλεργασία ή σε αναστολή. Βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμ­ενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Στο ίδιο πλαίσιο καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς ώστε να επιτευχθεί η διαλειτουρ­γικότητα των συστημάτων και να υπάρχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στους ελεγκτές στα στοιχεία τηλεργασία­ς και αναστολών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες θα χρειάζοντα­ι υπεύθυνη δήλωση από την «Εργάνη» ή βεβαίωση τύπου Α, αλλά και εκτύπωση από το taxis φορολογικώ­ν στοιχείων και επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούν­ται μόνο με τη δικηγορική τους ταυτότητα.

[SID:14099966]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece